En ung aboriginer og to hvite barn i ørkenen.

Walkabout

Nicolas Roegs fabel om et tapt paradis og en korrupt sivilisasjon.

Som et resultat av fryktelige hendelser havner en tenåringsjente og lillebroren hennes i den australske villmarken. Å ta seg til sivilisasjonen blir nærmest en uoverkommelig prøvelse, men heldigvis støter de på en aboriginsk gutt som bestemmer seg for å hjelpe dem. Walkabout er et av Nicolas Roegs tidlige storverk, som sammen med Performance og The Man Who Fell to Earth ga ham kritikerros og fans over hele verden.

Den dramatiske historien i Walkabout er i stor grad ikledd et mytisk preg. Regissør Nicolas Roegs mål er å si noe om det moderne samfunnet og de verdiene det representerer. Særlig er Roeg opptatt av det moderne menneskes mangel på kontakt med sin egen natur. Sentralt i denne sammenhengen er seksualiteten. Men Roeg presser ikke sine ideer på tilskueren, de finnes først og fremst som undertekster til bildene og til selve fortellingen.

I rollen som den unge aboriginske gutten finner vi karismatiske David Gulpilil, som Nicolas Roeg møtte i Nordterritoriet under forarbeidet til Walkabout. Etter sigende hadde Roeg spurt folk hvem som var den beste danseren i området og absolutt alle mente at Gulpilil var den han lette etter. Rollen i filmen ble startskuddet på en lang karriere, og Gulpilil er nok den viktigste australske skuespilleren med urfolksbakgrunn. På 70-tallet spilte han i Storm Boy, Mad Dog Morgan (sammen med Dennis Hopper) og Peter Weirs The Last Wave, på 80-tallet dukker han opp i Crocodile Dundee, og han hadde også en rolle i Wim Wenders Til verdens ende. På 2000-tallet spilte han i suksessen The Rabbit-Proof Fence, men vel så viktig for ham ble Rolf de Heers The Tracker (2002), Ten Canoes (2006) og Charlie’s Country (2013), som alle er skildringer av Gulpilils’ land og kultur. De to var nære venner og i fjor, samme år som Gulpilil døde, kom de Heers dokumentar My Name is Gulpilil.

Teknisk informasjon om filmen Walkabout
Attributt Verdi
Spilletid 1t 40m (100 minutter)
Produsert Storbritannia/Australia 1972
Regi Nicolas Roeg
Medvirkende

Jenny Agutter, Luc Roeg, David Gulpilil, John Meillon, Robert McDarra

Tale Aboriginsk og engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.85:1
1.85:1

Samarbeids­partnere

Vega Scene og Symra kino