To personer på en motorsykkel.

The Harder They Come

The Harder They Come er den ultimate reggae-filmen, og en klassisk historie om berømmelsens pris.

I en av de største filmsensasjonene fra 70-tallet spiller musikklegenden Jimmy Cliff den blakke, naive amatørmusikeren Ivan «Ivanhoe» Martin, som drar fra landsbygda til Kingston for å prøve lykken der. Han ender opp med å bli frastjålet alt han eier første dag i storbyen, og det tar ikke lang tid før han i desperasjon må ty til lyssky aktiviteter for å overleve. Snart har han både politiet og konkurrerende doplangere på nakken, samtidig som reggaestjerne-drømmen ser ut til å gå i oppfyllelse.

Regissør Perry Henzels usminkede reggae-epos var basert på ekte hendelser og viste hvordan mange artister ble behandlet i Jamaica på 70-tallet. Filmen er både en glitrende kriminalhistorie og ikke minst et skjellsettende øyeblikk i Jamaicas kulturhistorie: For første gang fikk jamaicanere se og høre seg selv på lerretet, og for det internasjonale publikummet ble filmen en inngang til en til da ukjent kultur. Gjennom filmens framstilling av Kingstons slumområder, Rastafaribevegelsen og ikke minst på grunn av soundtracket, skaptes stor interesse for øyas musikk og kultur over hele verden, og særlig i USA.

The Harder They Come er fortsatt en kompromissløs spenningsfilm og en milepæl i karibisk filmhistorie, med sin unike miks av slentrende blaxploitation, spaghetti-western-elementer og neorealistisk samvittighet. Jimmy Cliff, Desmond Dekker og Toots and the Maytals på soundtracket bidrar til filmens velfortjente status som rufsete og autentisk kultfilm.

Aida Liliana LiPera, Cinemateket Bergen

Teknisk informasjon om filmen The Harder They Come
Attributt Verdi
Spilletid 1t 45m (105 minutter)
Produsert Jamaica 1973
Regi Perry Henzell
Medvirkende

Jimmy Cliff, Janet Bartley, Carl Bradshaw, Ras Daniel Heartman

Tale Engelsk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP

Samarbeids­partnere

Vega Scene