Mann med briller som gjør at han ikke ser.

Tilståelsen

Et komplekst og klaustofobisk mesterverk om en mann som blir offer for en stalinistisk utrenskningsprosess.

Yves Montand spiller en høytstående og partitro tsjekkoslovakisk politiker som plutselig blir arrestert. Han holdes isolert i månedvis og utsettes for ulike former for tortur og hjernevasking. Han får ikke lov til å være i ro i cellen, ei heller sove eller spise ordentlig. Til slutt tilstår han nærmest hva som helst. For som partiet sier: «Å tilstå er den høyeste form for selvkritikk».

Filmen er inspirert av Arthur Londons historie og Slánský-prosessen i 1952, men refererer også til Bressons En dødsdømt har rømt og Chris Markers La jetée. Montand gikk fullstendig opp i rollen; han tok av nesten 20 kilo underveis og man begynte å frykte for helsen hans. Montand begrunnet intensiteten med en indre motivasjon, han ønsket å ta farvel med «den politiske venstresiden…som lovet menneskene lykken, selv om det innebar å slakte dem» og å gjøre bot for det han selv hadde trodd på.

Ultimately, The Confession makes Z look like a warm-up, even a naïve grappling with the unfortunate particulars of a torrid human condition. Clayton Dillard, Slant Magazine
No, it’s not a thriller but a penetration into the mind. Robert Ebert
Teknisk informasjon om filmen Tilståelsen
Attributt Verdi
Spilletid 2t 9m (129 minutter)
Originaltittel L'aveu
Produsert Frankrike/Italia 1970
Regi Costa-Gavras
Skuespillere

Yves Montand, Simone Signoret, Gabriele Ferzetti

Tale Fransk og spansk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.66:1
1.66:1

Se mer av