Folk går gjennom rom fyllt av lik.

Savnet

Costa-Gavras gullpalmevinner fra 1982.

I september 1973 nådde de politiske spenningene i Chile et bristepunkt. I løpet av få dager lykkes militærjuntaen i landet å kuppe den nyvalgte regjeringen og innføre unntakstilstand i landet. På svært kort tid ble over 100 000 mennesket arrestert og av disse ble omkring 20 000 under uhyggelige omstendigheter erklært «savnet».

Charles Horman er en ung venstreradikal amerikansk journalist. Når den chilenske generalen Pinochet og militærjuntaen gjennomfører militærkuppet, befinner han seg i Chile sammen med kona Beth. I kaoset som oppstår, blir Charles borte. Charles far Ed som er en konservativ forretningsmann, drar til Chile for å hjelpe Beth, sikker på at myndighetene vil hjelpe dem. Beth er av en annen oppfatning og snart erkjenner Ed at USA er innblandet i kuppet og sønnens forsvinning.

Ved siden av å skildre et militærregimes menneskefiendtlige natur, er Savnet også en historie om hvordan to ulike generasjoner finner hverandre. Den jordnære og patriotiske generasjonen, mesterlig fremstilt av Jack Lemmon, forenes med den oppvoksende og desillusjonerte generasjonen til Charles’ kone, spilt av Sissy Spacek. Sammen tar de kampen opp mot de nykonservative og fascistiske kreftene som viser seg å ha forgreninger langt inn i USAs regjering.

I tillegg til å vinne Gullpalmen (sammen med Yol av Yilmas Güney), mottok Jack Lemmon prisen som beste mannlige skuespiller i Cannes. Savnet vant også Oscar for beste manus og regnes blant Costa-Gavras største suksesser. I Chile ble filmen forbudt.

Teknisk informasjon om filmen Savnet
Attributt Verdi
Spilletid 2t 2m (122 minutter)
Originaltittel Missing
Produsert USA 1982
Regi Costa-Gavras
Skuespillere

Jack Lemmon, Sissy Spacek, Melanie Mayron

Tale Engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 35mm
Bildeformat 1.85:1
1.85:1

Forestillinger

  • Tirsdag 23.06.2020 20:30 Tancred  
  • Torsdag 25.06.2020 20:15 Lillebil  

Se mer av