To mørkkledde skapninger.

The Matrix

Den ultimate 90-tallsklassikeren.

- So what do you need? Besides a miracle.

- Guns. Lots of guns.

The Matrix (1999) ble godt mottatt av kritikerne og satte standarden for spesialeffekter i tiden som fulgte. Filmen handler om Thomas A. Anderson, som lever et dobbeltliv som hackeren Neo. Han føler at noe er galt med virkeligheten, men klarer ikke helt sette fingeren på hva det er, og kommer stadig borti begrepet Matrix når han hacker. En dag blir han kontaktet av en gruppe rebeller som viser ham akkurat hva «The Matrix» innebærer, nemlig en virtuell virkelighet designet for å holde hjernen hans opptatt mens kroppen benyttes til høsting av energi.

Filmregissørene har beskrevet Matrix-trilogien som «en undersøkelse av bevisstheten», og den bygger blant annet på Descartes’ tanker om skillet mellom sinn og kropp. Descartes var svært skeptisk til sanseinntrykkenes evne til å beskrive virkeligheten, og mente at bare hjernen og sinnet kunne brukes til å forstå verden slik den egentlig er. For hva kan man egentlig vite om den virkelige verden? Tross alt lever vi alle i hver vår konstruerte virkelighet, hvor arkitekten er vår egen hjerne.

Foredrag før filmen

Martin Sivertsen tar turen fra Trondheim for å holde et foredrag om de sentrale filosofiske ideene i The Matrix. Han vil også snakke om hvordan VR-teknologi kan gi oss bedre innsikt i hvordan persepsjon, bevissthet og vår forståelse av virkelighet fungerer. Sivertsen er til daglig leder for Reality Engineering i VR-firmaet Breach, som han var med på å grunnlegge i 2016. Han har en mastergrad i filosofi og er grunnlegger av og aktiv bidragsyter på filmtidsskriftet Montages.no, hvilket gjør ham til intet mindre enn en perfekt foredragsholder i forbindelse med visningen av The Matrix!

Visninger uten foredrag

The Matrix vises også 8. september og 11. september uten foredrag.

Teknisk informasjon om filmen The Matrix
Attributt Verdi
Spilletid 2t 16m (136 minutter)
Produsert USA 1999
Regi Lana Wachowski & Lilly Wachowski
Skuespillere

Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving

Tale Engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 35mm

Forestillinger

  • Torsdag 05.09.2019 18:00 Tancred  

    Foredrag ved Martin Sivertsen før filmen.

  • Søndag 08.09.2019 20:30 Tancred  
  • Onsdag 11.09.2019 18:00 Tancred