Liv Ullmann i filmen Skammen.

Skammen

Liv Ullmann og Max von Sydow spiller kunstnerparet som har søkt tilflukt på en øy mens krigen raser rundt dem.

Etter å ha blitt forført av nasjonalsosialismen i unge år, bestemte Bergman seg for «aldri mer politikk». Men i Skammen bryter han dette forsettet, det kan ikke være noen tvil om at det er den pågående konflikten i Vietnam som har påvirket utformingen av filmen. Ikke direkte som en kommentar til krigens årsaker, men som en illustrasjon på  hvordan menneskelighet og sivilisasjon forsvinner i krigens grusomme dragsug.

Et musikerektepar flykter fra krigens redsler på fastlandet og søker tilflukt på en øy. Orkesteret deres er oppløst, kanskje som et bilde på kunstens maktesløshet ansikt til ansikt med krigens primitive og totalitære estetikk. Etterhvert som dens realiteter rykker nærmere forandres forholdet mellom de to, uskylden forsvinner og skammen trer inn.

Filmen vakte i sin tid sterk debatt fordi Bergman vegret å ta parti, begge sider er ansiktsløse redskaper for en ullen ideologi. Det kritikerne ikke så var at det var nettopp dette som gjorde filmen universell, problemstillingene, konfliktene, ydmykelsene og maktspillet er de samme i alle kriger.

«Med ‘Skammen’ träder Bergman ut ur kampen med sina egna demoner och talar om tiden, om något som är utanför och större än han själv. Det ger hans språk en enkelhet och öppenhet som han mycket sällan uppnått, i sina starkaste ögonblick en förfäran som man sitter alldeles hjälplös inför.» Mauritz Edström, Dagens Nyheter
«En farlig, reaktionær film» U. Thorpe, Aftonbladet
Teknisk informasjon om filmen Skammen
Attributt Verdi
Spilletid 1t 43m (103 minutter)
Produsert Sverige 1968
Regi Ingmar Bergman
Medvirkende

Liv Ullmann, Max von Sydow, Gunnar Björnstrand, Birgitta Valberg, Sigge Fürst, Hans Alfredson

Tale Svensk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP
Lyd Mono
Bildeformat 1.37:1
1.37:1

Se mer av