Hjerteformet potet.

Samlerne og jeg

Hva tar vi vare på og hva kaster vi? Og hva skjer med det vi som samfunn etterlater? I dette personlige portrettet skildrer Agnés Varda dem som finner verdi i det som andre ikke vil ha.

Agnès Varda døde i 2019, og etterlot seg da en utrolig rik filmografi. Allerede i debuten La pointe courte i 1954, viste hun en vilje til å forene perspektiver eller blande kategorier, noe som kom til å gå som en rød tråd gjennom karrieren hennes. Hun vekslet mellom fiksjonsfilm og dokumentarfilm, i spillefilmene inkorporerte hun dokumentariske elementer og i de mest personlige dokumentarene trakk hun linjer til store politiske og sosiale tema (krig, fattigdom, abortkamp, kvinnefrigjøring og så videre). Med sin fotografbakgrunn var hun også opptatt av å la stillbildet og det levende bildet møtes. Men uansett form, utmerket alle filmene seg med Vardas lekenhet, observasjonsevne og konseptuelle kraft.

Samlerne og jeg er både en dagbok og et essay, personlig og politisk på samme tid, en underholdende men dypt reflekterende film gjennomsyret av Vardas egen eksentriske humor og entusiasme. Vi følger Varda på en reise rundt i Frankrike, der hun i selskap med et lite DV-kamera drar omkring for å spore opp og dokumentere en alternativ kultur. Denne kulturen består av samlere, folk som finkjemmer velferdssamfunnets bakevjer for å redde ting kastet av andre, ting som fremdeles kan brukes. Noen gjør det fordi det er gøy, andre gjør det av nød, noen gjør det i sinne, andre gjør det på djevelskap.

Foredrag før filmen

Før visningen 13. oktober vil cinematekkurator Hege Jaer holde et foredrag om Agnès Varda. Denne visninger skjer i samarbeid med Mirage internasjonale filmfestival, som foregår på Vega Scene 12. - 16. oktober.

Teknisk informasjon om filmen Samlerne og jeg
Attributt Verdi
Spilletid 1t 22m (82 minutter)
Originaltittel Les glaneurs et la glaneuse
Produsert Frankrike 2000
Regi Agnès Varda
Tale Fransk
Tekst Engelsk
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat DCP

Samarbeids­partnere

Vega Scene