Kvinne med krøllete hår og skytevåpen.

Pour Don Carlos

Historisk drama om kampen om den spanske tronen.

Pour Don Carlos var den første filmen den legendariske stumfilmstjernen Musidora regisserte. Hun spilte i en rekke produksjoner på både lerret og scene; mest kjent er hun for rollen som Irma Vep i Gaumonts kriminalserie Les vampires (1915–1916), og som Marie Verdier i Judex (1916). I Pour Don Carlos spiller Musidora rollen som Capitana Allegria, som ikke nøler med hverken å forkle seg eller forføre, lyve eller drepe for et høyere mål.

Filmen er basert på en roman av Pierre Benoît og handlingen utspiller seg under de såkalte karlistkrigene i Spania på 1800-tallet, en urolig periode i spansk historie. Benoît insisterte på at Jacques Lasseyne, en spansk dignitær som investerte i produksjonen, skulle være medregissør. Filmen ble spilt inn i Baskerland i 1920. Den representerer et vendepunkt i Musidoras karriere, ved å innlede hennes lidenskapelige kjærlighetsforhold til et land og en kultur som tok imot henne som en stor stjerne. Men først og fremst møtte hun Antonio Cañero, en tyrefekter som ble hennes tekniske rådgiver i arbeidet med filmen. På grunn av ham gjorde hun alt hun kunne for å forsikre seg om at framtidige produksjoner, helt fram til 1926, ble spilt inn i Spania. Pour Don Carlos hadde premiere i Paris og Madrid i desember 1921, i en nedkortet versjon fordi den opprinnelige lengden på tre timer gjorde det umulig å slippe den i datidens marked.

Innledning før filmen

På visningen 6. oktober vil postdoktor Annie Fee fra UiO holde en innledning. Fee er film- og medieviter, og har blant annet forsket på fremveksten av termen fotogeni i den filmteoretiske diskursen i 20-tallets Paris.

Teknisk informasjon om filmen Pour Don Carlos
Attributt Verdi
Spilletid 1t 30m (90 minutter)
Produsert Frankrike 1921
Regi Musidora & Jacques Lasseyne
Skuespillere

Chysias, Paul Clérouc, Simone Cynthia, Jean Daragon, Marguerite Greyval

Tale Stum
Tekst Engelske mellomtekster
Aldersgrense 6 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.33:1
1.33:1

Forestillinger

  • Tirsdag 06.10.2020 18:00 Lillebil  

    Innledning før filmen ved Annie Fee.

  • Onsdag 14.10.2020 20:00 Lillebil