Bilde fra Paris med Triumfbuen i bakgrunnen.

Paris 1900

Et mesterstykke i filmklipping og et fascinerende bilde av Paris’ politiske, sosiale og kunstneriske liv.

Paris 1900 hadde premiere under Cannes-festivalen i 1947 og tar oss med tilbake til «la belle époque», tiden fra århundreskiftet og frem til den første verdenskrigens begynnelse. Filmen består i sin helhet av arkivmateriale samlet fra 700 ulike kilder, hvor mesteparten ikke lenger finnes i sin originale form. Den introduserer oss for tidens trender, inkludert hotspots som Moulin Rouge og Paris’ største kjendiser. Fortellerstemmen tilhører skuespilleren Claude Dauphin, mens Alain Resnais, som snart skulle bli en berømt filmskaper selv, hadde flere oppgaver i filmproduksjonen.

Paris 1900 er både en oppløftende hyllest til et samfunn som finner opp seg selv på nytt, og en advarende og illevarslende fortelling om oppbygningen til krig – ved å vise hvor enkelt det kan skje. Filmen er også et mesterstykke i filmklipping, ja, filmskaperen Chris Marker har sågar sagt at «Nicole Védrès skylder jeg alt».

Nicole Védrès og det lille teamet hennes … har oppnådd noe uhyre vakkert, hvis form går på tvers av de estetiske standardene for kinofilmen, på samme vis som Marcel Prousts verk klarte å forstyrre romanen. André Bazin
Teknisk informasjon om filmen Paris 1900
Attributt Verdi
Spilletid 1t 22m (82 minutter)
Originaltittel Paris mil neuf cent
Produsert Frankrike 1946
Regi Nicole Védrès
Tale Fransk
Tekst Engelsk
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat DCP

Forestillinger

  • Onsdag 21.10.2020 20:30 Lillebil  
  • Fredag 23.10.2020 18:30 Lillebil