En jente med hatt og alvekostyme sitter på en scene.

Peter Pan

Den aller første kinofilmen om Peter Pan.

Kommende forestillinger

  • Lørdag 27.04.2024 18:00 Kjøp

    Nyskrevet musikk framført av Kjetil Schjander Luhr, Kristin Bolstad, Steinar Ofsdal og Andreas Wildhagen. 

Se alle forestillinger

Foto: George Eastman Museum

Fortellingen om Peter Pan, den lekne gutten fra Aldriland som ikke ville bli voksen, har funnet veien til teaterscenen og filmlerretet en rekke ganger, og dette er den aller tidligste kinofilmen om ham. Filmen er en adaptasjon av James Matthew Barries barnebøker og teaterstykker om Peter Pan, som utforsket temaer som barndom, oppvekst, frihet og ansvar.

Stumfilmkonsert med levende musikk

Cinematekets faste stumfilmmusiker Kjetil Schjander Luhr har komponert ny musikk til visningen av Peter Pan. Han har med seg Steinar Ofsdal på fløyter og perkusjon, Andreas Wildhagen på trommer og perkusjon, og Kristin Bolstad med vokal, effekter og diverse instrumenter.

Les mer om festivalmusikerne her. 

En hundre år gammel Peter Pan

Det er en innarbeidet tradisjon, både i film og teater, at rollen som Peter spilles av en kvinnelig skuespiller. Betty Bronson gjør en fremragende innsats i rollen som Peter Pan, og dette var også hennes første store filmrolle, i en alder av 17 år. Barrie selv var visstnok med på å plukke henne ut, og han var også involvert i deler av filmens forarbeid. På elegant vis innlemmes mye av forfatterens originale dialog i filmens mellomtekster. Filmen har et strålende fotoarbeid, og flere av Roy Pomeroys spesialeffekter imponerer stort, blant annet i scenene der Peter Pan og barna flyr og i framstillingen av Tingeling – hun ser virkelig ut som en livlig, bitte liten og lysende fe! 

Mange lot seg imponere av Peter Pan, blant annet Walt Disney, og Disneys tegnefilmversjon fra 1953 er tydelig inspirert av Herbert Brenons film. Filmen var i mange år regnet som tapt, men på 70-tallet ble en nitratkopi funnet i USA og på 1990-tallet ble filmen restaurert, blant annet ved hjelp av økonomisk støtte fra nettopp Walt Disney Corporation, ved George Eastman Museum. Det er de som har lånt oss kopien vi viser under Oslo stumfilmfestival. 

Teknisk informasjon om filmen Peter Pan
Attributt Verdi
Spilletid 1t 45m (105 minutter)
Produsert USA 1924
Regi Herbert Brenon
Medvirkende

Betty Bronson, Ernest Torrence, Mary Brian, Virginia Brown Faire, Philippe De Lacy

Tale Stum
Tekst Engelske mellomtekster
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat DCP
Lyd Stum
Bildeformat 1.33:1
1.33:1

Forestillinger

  • Lørdag 27.04.2024 18:00 Tancred Kjøp

    Nyskrevet musikk framført av Kjetil Schjander Luhr, Kristin Bolstad, Steinar Ofsdal og Andreas Wildhagen.