Mennesker rundt pizzaeske.

Parasitt

Årets gullpalmevinner fra Cannes og åpningsfilm på Film fra Sør er ikke noe du vil gå glipp av.

Sjelden har internasjonale kritikere vært mer samstemte i sin hyllest av en film, samtidig som filmen har feid alle konkurrenter av banen ved billettkontorene, med besøkstall på kino som er helt enorme. Med Parasitt har regissør Bong Joon-ho knekt koden og inntatt både børs og katedral med storm. Årets gullpalmevinner fra Cannes og åpningsfilm på Film fra Sør er en film du ikke vil gå glipp av.

Møt Kim Ki-taek, en arbeidsledig familiefar som bor sammen med kona og to voksne barn i en fattigslig kjellerleilighet. Heller ikke kona har jobb, og familien har svært dårlige framtidsutsikter. Gjennom en kompis får sønnen i familien plutselig sjansen for å bli studieveiler for tenåringsdatteren i en rik familie. Han gjør raskt suksess i jobben, og det åpner muligheter for resten av familien til å fylle diverse andre funksjoner i rikmannsboligen: datteren som kunstkurator for den yngste sønnen i familien, faren som sjåfør, moren som husmor. Det virker som om en drøm har gått i oppfyllelse, men ender som et mareritt.

Det er en nesten utrolig prestasjon å klare å beskrive klassesamfunnet på en så utstudert og medrivende måte som Bong Joon-ho gjør i Parasitt. De fleste andre forsøk på film blir sittende fast i litt for forutsigbare skildringer av kampen mellom rik og fattig. Bong setter en helt ny standard ved å trekke motsetningen opp på et annet nivå, og han gjør det med effektive virkemidler fra mange sjangere.

Bong Joon-ho (f. 1969) er en av Sør-Koreas mest internasjonalt kjente filmskapere, og svært populær på hjemmebane: Skrekkfilmen The Host og den engelskspråklige action-thrilleren Snowpiercer er blant de best besøkte filmene i Sør-Korea noensinne. Bong slo for alvor igjennom med krimthrilleren Memories of Murder i 2003.

Teknisk informasjon om filmen Parasitt
Attributt Verdi
Spilletid 2t 12m (132 minutter)
Originaltittel Gisaengchung
Produsert Sør-Korea 2019
Regi Bong Joon-ho
Skuespillere

Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Jo

Tale Koreansk
Tekst Norsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 2.39:1
2.39:1

Forestillinger

  • Tirsdag 12.11.2019 20:30 Tancred  

Se mer av