Mann, hus og snøscooter.

Nord

Per Haddal møter Anders Baasmo Christiansen til en samtale før Rune Denstad Langlos Nord.

Nord er en road movie som går nord, men ikke ned. For den vant pris på Berlinfestivalen, og Robert De Niros Tribeca-festival i New York samt mye annet.

I filmen hentes det beste frem hos regissør Rune Denstad Langlo, manusforfatter Erlend Loe og hovedrolleinnehaver Anders Baasmo Christiansen. Dette er en «off-the-road-movie»: En lettdeprimert far setter seg på snøscooteren i Trondheim for å dra nordover på vinterføre og finne ut mer om seg selv og sin familie.

Genren road movie henter ikke nødvendigvis inspirasjon fra romantikken rundt USA-veien Route 66. Fortellerformen strekker seg tilbake til Homers Odysseen og til den røvergløgge og fleksible pikaresk-romanen eller skjelmeromanen på 1600-tallet. Den byr på pussige episoder langs veikanten, med eksotiske figurer og forbløffende hendelser som ikke henger helt sammen. Det er reisen som er sammenhengen.

Nord gir en sprek og idérik oppdatering. Alvoret tas ikke bare alvorlig. Det lekes og gjøgles. Og det fabuleres absurdistisk og underfundig. Spøkes satirisk og ironisk. Det kjøres om- og sideveier. Livet sees fra uvante perspektiver og via et årvåkent kamera. Med masse mening.

Baasmo Christiansen er vel er sin generasjons mest karismatiske og anvendeligste skuespiller, med en lang og sterk opusrekke i teater, film og fjernsyn. Han har vekslet fra turné med Liv Ullmann og Lang dags ferd mot natt til å spille kronprins Olav i Kongens nei til hovedrollen i den bilgale road movie-komedieserien Børning. Bare for å antyde omfanget og vingespennet. Christiansen er også en knakende god historieforteller. Det blir trivelig og innsiktsgivende i Filmsalongen i september. Nord og opp!!

Per Haddal

Teknisk informasjon om filmen Nord
Attributt Verdi
Spilletid 1t 19m (79 minutter)
Produsert Norge 2009
Regi Rune Denstad Langlo
Medvirkende

Anders Baasmo Christiansen, Kyrre Hellum, Marte Aunemo

Tale Norsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 12 år
Visningsformat 35mm

Se mer av