Fengselsbetjent snakker til en innsatt.

Store gutter gråter ikke

Hvordan ser det ut inne i «utenforskapet»? Møt dokumentarnestoren Sigve Endresen i samtale med Per Haddal. 

I 40 år har selskapet Motlys ikke minst undersøkt vilkårene for mennesker som lever i utenforskap, også narkomane og kriminelle. Den fremste drivkraften er et sentralt navn i nyere norsk filmhistorie, den allsidige Sigve Endresen, i roller som produsent, regissør, manusforfatter, fotograf og så videre. Kortfilmer, spillefilmer, helaftens dokumentarfilmer.

Sigve var rundt 1990 med på å skape nytt rom for dokumentarer på kino. I Store gutter gråter ikke arbeider han frem et gruppebilde av innsatte i Oslo Kretsfengsel. «Stifinnerprosjektet» skal vise vei videre etter straffen. Via slit med å mestre hverdagen og fri seg fra tvang. Også machokulturens.

Sigve har en sjelden evne til å komme inn på mennesker, diskret, vennlig, medfølende, tålmodig, tillitsskapende, men aldri sentimental. Her åpner de innsatte seg som om kameraet ikke var tilstede, får selv fortelle, uten innblanding og forhåndsfastsatt skjema.

Sigves metode betyr et enormt arbeid også ved klippebordet, en mosaikk av situasjoner og skjebner. Resultatet er nøkternt – og et fremragende bevis på dokumentarens gjennomslagskraft når den er minst påståelig. Og mest menneskelig.

Per Haddal

Teknisk informasjon om filmen Store gutter gråter ikke
Attributt Verdi
Spilletid 1t 45m (105 minutter)
Produsert Norge 1995
Regi Sigve Endresen
Tale Norsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 12 år
Visningsformat 35mm

Se mer av