Når boblene brister

Hva var det egentlig som skjedde for 10 år siden? Hvordan kunne noen dårlige lån velte hele verdensøkonomien? Har vi lært noe av det og står vi bedre rustet om noe liknende skjer igjen?

Det er 10 år siden den største finanskrisen siden 1929 rystet verden. En finansindustri uten tøyler hadde spilt casino med enorme pengesummer og bankene hadde gitt ut lån til folk som ikke hadde mulighet til noensinne å betjene gjelden. Kombinasjonen av dette gjorde at systemet brøt sammen. Hvordan kunne det skje? Og hvordan kunne det være så overraskende? Er økonomi et spill av tilfeldigheter som er umulige å forutse?

Fremdeles aktuell

Hans Petter Molands film Når boblene brister kom i 2012, men den er bemerkelsesverdig aktuell fremdeles og skaper et svært godt utgangspunkt for å stille spørsmål om hvor vi er i dag i forhold til en ny krise, og hva som trengs å gjøres.

Vi møter sentrale personer rundt forståelsen av den globale krisen. Blant disse er FNs visegeneralsekretær Jomo Kwame Sundaram som tok initiativet til FNs Rapport om Finanskrisen, den amerikanske økonomen Jan Kregel som førte rapporten i pennen, og Nobelprisvinner Joseph Stiglitz som ga rapporten sitt navn. Vi får forklart teoriene til fire viktige økonomer med hver sin vinkling på forståelsen av finanskriser: John Maynard Keynes, Joseph Schumpeter, Hyman Minsky, og Thorstein Veblen.

Når boblene brister er Hans Petter Molands eneste dokumentarfilm. Han er blant annet kjent for filmene Kraftidioten (2014), Aberdeen (2000), og Kjærlighetens kjøtere (Amanda for beste film i 1996) og jobber for tiden med filmatiseringen av Per Pettersons bok Ut og stjæle hester.

Introduksjon og samtale

Introduksjon av regissør Hans Petter Moland og økonom Erik Reinert. Diskusjon etter filmen med Erik Reinert, Ingrid Hjertaker og Øystein Dørum.

Les mer om arrangementet her.Teknisk informasjon om filmen Når boblene brister
Attributt Verdi
Spilletid 1t 37m (97 minutter)
Produsert Norge 2011
Regi Hans Petter Moland
Tale Engelsk og norsk
Aldersgrense Tillatt for alle