Nærbilde av et øye som skal til å skjæres i.

La coquille et le clergyman + Den andalusiske hund

En introduksjon til surrealisme og psykoanalyse. 

La coquille et le clergyman (The Seashell and the Clergyman) fra 1928 er regissert av filmskaper, teoretiker og kritiker Germaine Dulac etter et manus av Antonin Artaud. Den slo Den andalusiske hund med ett år til tittelen den første surrealistiske filmen, men er langt mindre kjent og sett enn Buñuels film. Handlingen er uvesentlig – en prest er interessert i kona til en militær – det viktige er formen: Filmen er et kaleidoskop av symboler og fragmenter av scener, klippet tilsynelatende tilfeldig sammen. Mange av bildene er vanskelige å tyde, uklare, hemmelighetsfulle, med dobbelteksponeringer og tempoendringer. Filmen skapte bråk da den kom, mye fordi Dulac hadde brutt med Artaud under innspillingen, noe som førte til nye konfliktlinjer i kunstnermiljøet, men også fordi kritikere og publikum lot seg provosere av både den uforståelige formen og av den ikke helt uforståelige kritikken av både menn og kirken – i en film som til og med var skapt av en kvinne!

Da Den andalusiske hund kom i 1929 var mottagelsen mye mer balansert, faktisk litt skuffende positiv for provokatøren Luis Buñuel. Filmen var hans regidebut og han laget den sammen med sin venn og kunstnerkollega Salvador Dali. De var påvirket av Andre Bretons surrealismemanifest, og ønsket å lage en film uten handlingslogikk, med bilder fra det ubevisste og fra drømmeverdenen. Åpningsscenen, der Buñuel «åpner våre øyne», er en av filmhistoriens mest berømte og sjokkerende scener. Til tross for dette ble filmen en stor suksess. 

Foredrag før filmen

Før filmene holder Siri Gullestad foredraget «Møte med det fremmede. Surrealisme og psykoanalyse i dialog». 

Siri Gullestad er psykoanalytiker og professor emeritus i klinisk psykologi med praksis som psykoterapeut gjennom et langt liv. Hun har vært instituttbestyrer ved Psykologisk institutt, UiO og president i Norsk Psykoanalytisk Forening. Forfatter av mange artikler og bøker innen det psykoanalytiske fagfeltet – og har tilført psykoanalytiske perspektiver i litterære analyser og samfunnsdebatter. Hennes siste bok er Å begjære den du elsker. Om lengselen etter spenning og behovet for trygghet.

La coquille et le clergyman vises på en nyrestaurert 35mm-kopi fra Lightcone. 

Teknisk informasjon om filmen La coquille et le clergyman + Den andalusiske hund
Attributt Verdi
Spilletid 0t 56m (56 minutter)
Produsert Frankrike 1928
Regi Luis Buñuel& Salvador Dali / Germaine Dulac
Medvirkende

Alex Allin, Genica Athanasiou, Lucien Bataille / Simone Mareuil, Pierre Batcheff, Luis Buñuel, Salvador Dali

Tale Stum
Tekst Engelske mellomtekster
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 35mm
Lyd Stum
Bildeformat 1.33:1
1.33:1

Forestillinger

  • Søndag 28.04.2024 18:00 Tancred  

    Foredrag ved Siri Gullestad. Levende musikk ved Kristin Bolstad. 

Samarbeids­partnere