Eldre mann i bil og kvinnelig medpassasjer.

Jordbærstedet

Jordbærstedet er et gripende portrett av en gammel mann, med regissør Victor Sjöström i sin siste og kanskje fineste filmrolle.

Jordbærstedet forteller om den gamle professoren Isak Borg, som skal utnevnes til æresdoktor i Lund. Natten før han skal reise dit, drømmer han at han befinner seg i en folketom by. Dette blir begynnelsen på en drømmeaktig reise gjennom hans ungdomslandskap og et langt livs mange skuffelser og selvbedrag.

I Jordbærstedet glir virkelighet og drøm, fortid og nåtid over i hverandre. Med sin poetiske form er dette en film som er åpen for mange tolkninger. Døden er hele tiden nærværende, ikke minst i Isaks drømmer. Å være død selv om man lever er temaet. Det er også en film om forsoning. Denne emosjonelt-spirituelle utilstrekkeligheten er personifisert i tre generasjoner av familien Borg: Isak, hans mor og hans kalde sønn Evald.

Jordbærstedet er en av Bergmans mest beundrede filmer, hyppig sitert og også kopiert. Bergman selv var stolt over at Victor Sjöström ville spille hovedrollen som den aldrende medisinprofessoren. Sjöström er kanskje mest kjent som regissør av klassikeren Körkarlen (1921), og sammen med Mauritz Stiller og Georg af Klercker gjorde han Sverige til en av de ledende filmnasjonene i stumfilmepoken.

Vil du vite mer om filmen, anbefaler vi denne artikkelen.

Teknisk informasjon om filmen Jordbærstedet
Attributt Verdi
Spilletid 1t 33m (93 minutter)
Originaltittel Smultronstället
Produsert Sverige 1957
Regi Ingmar Bergman
Medvirkende

Victor Sjöström, Bibi Andersson, Ingrid Thulin, Gunnar Björnstrand, Jullan Kindahl

Tale Svensk
Tekst Svensk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP
Lyd Mono
Bildeformat 1.37:1
1.37:1

Samarbeids­partnere

Symra kino