Eldre mann i bil og kvinnelig medpassasjer.

Jordbærstedet

Jordbærstedet er et gripende portrett av en gammel mann, med regissør Victor Sjöström i sin siste og kanskje fineste filmrolle.

I en av Bergmans aller største klassikere, møter vi regissøren Victor Sjöström i rollen som Isak Borg, en aldrende medisinprofessor som reiser tilbake til universitetet for å bli hedret. Han kjører sammen med svigerdatteren sin, som han ikke kommer så godt overens med. På veien stopper de ved Isaks barndomshjem, og der kommer gamle minner skyllende over ham – blant annet om stedet der de plukket markjordbær.

Man kan se Jordbærstedet som en film med tre analyser: Den gamle professor Isak Borgs selvanalyse, Bergmans analyse av Borg og publikums analyse av Borg og Bergmans analyser. Bergman lar også handlingen foregå i flere plan samtidig.

Anders Landmark er psykologspesialist og jobber ved BUP-Vest, Diakonhjemmet sykehus, og er utdannet psykoanalytiker. Han underviser ved Psykologisk institutt UIO og Høgskolen på Diakonhjemmet sykehus (VID). Anders Landmark var medforfatter på boken «Det uforståelige barnet – hvordan skape sammenheng mellom den Indre og Ytre verden» på Hertervig forlag.

Teknisk informasjon om filmen Jordbærstedet
Attributt Verdi
Spilletid 1t 33m (93 minutter)
Originaltittel Smultronstället
Produsert Sverige 1978
Regi Ingmar Bergman
Skuespillere

Victor Sjöström, Bibi Andersson, Ingrid Thulin, Gunnar Björnstrand, Jullan Kindahl

Tale Svensk
Tekst Norsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 35mm
Lyd Mono
Bildeformat 1.37:1
1.37:1