To kvinner, en eldre og en yngre.

Høstsonaten

Se og hør Liv Ullmann i samtale før visningen av Bergmans Høstsonaten.

Eva, gift med presten Viktor og bosatt i en norsk bygd, skriver til sin mor – den kjente konsertpianistinne Charlotte Andergast – og ber henne besøke dem. Foranledningen er at Charlotte nettopp har mistet sin venn og akkompagnør Leonard. Selv er ikke Eva kommet over sorgen etter at henne fire år gamle sønn druknet. Filmen viser forholdet mellom mor og datter i et hjem der moren er pianistinne og har vært mye ute og reist mens datteren var ung og hvordan dette har innvirket på datteren når hun nå er blitt voksen.

Filmsalongen

Per Haddal skriver dette om Høstsonaten:

Den ytterst travle pensjonist Liv Ullmann spiller en viktig rolle i den pågående verdensvide markeringen av de hundre år som er gått siden Ingmar Bergman ble født. Med ham fikk Norden sitt moderne svar på Strindberg/Ibsen. Gledeligvis kommer hun til Filmsalongen for å fortelle om sitt sagnomsuste samarbeid med jubilanten, før vi viser Høstsonaten fra 1978.

Dette er eneste gang en filmkvartett i aller øverste verdensklasse har arbeidet sammen. Og det på norsk jord: Sveriges verdensnavn av en regissør, Sverige største internasjonale filmstjerne og Norges fremste filmstjerne med verdensry. Pluss en av toppfotografene i filmhistorien: Sven Nykvist.

Radarparet Ingmar Bergman og Nykvist inviterte Ingrid Bergman (ingen slektning) og Liv Ullmann til filmatelierene på Jar i Bærum 1978. Dette var i hans eksilperiode fra Sverige og skatteskandalen som raserte den uskyldiges liv en tid.

Filmen var Høstsonaten, som senere er satt opp på teatret, også Oslo Nye Teater. Den dreier seg om en konsertpianistinne (Bergman) i verdensklasse som har forsømt sine barn. Ullmann er en ydmyk prestefrue på det norske vestlandet som har betalt en pris for morens suksesskarriere. Her drar Bergman med ettertankens kranke blekhet («Hamlet») av sine erfaringer som prestesønn og ikke minst pappa til ni barn.

Hva skjedde i det makeløse samarbeidet mellom Bergman og hans skuespillere? Ullmann ytte noe av sitt beste foran hans kamera, ikke minst i nærbildestudiene sine. Og hvordan smeltet hun om sine Bergman-erfaringer i eget arbeide som regissør?    

Teknisk informasjon om filmen Høstsonaten
Attributt Verdi
Spilletid 1t 33m (93 minutter)
Orginaltittel Höstsonaten
Produsert Sverige 1978
Regi Ingmar Bergman
Skuespillere

Ingrid Bergman, Liv Ullmann, Lena Nyman, Halvar Björk

Tale Svensk
Tekst Norsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 35mm
Lyd Mono
Bildeformat 1.66:1
1.66:1

Forestillinger

  • Tirsdag 26.06.2018 18:30 Tancred  

    Møt Liv Ullmann i samtale med Per Haddal.