Gærne folk.

Helter Skelter

Skremmende og autentisk om rettsaken mot Charles Manson og sektmedlemmene.

Natt til 9. august 1969 ble Sharon Tate og fire andre drept på bestialsk vis i en villa hun og ektemannen Roman Polanski leide, og neste natt led ekteparet LaBianca samme skjebne. Tilfeldigheter og skryt fra medlemmet i Charles Mansons «familie» Susan Atkins til en medfange, ledet politiet til Manson og hans brokete forsamling av forvillede hippier på Spahn Ranch. Vincent Bugliosi var aktoren som fikk den særs vanskelige utfordringen med å føre saken mot Manson og tre av jentene hans (hovedaktør Tex Watson hadde flyktet til Texas og fikk egen rettssak senere). Mangel på bevis, ekstremt press fra media og ledelsen, uklare motiver og den interne justisen blant Mansons tilhengere, gjorde Bugliosis jobb både vanskelig og direkte farlig (forsvarsadvokat Ronald Hughes, som ikke lot jentene vitne mot seg selv, ble senere funnet på bunnen av et juv…).

Bugliosi skrev bok om forløpet til og hendelsene under denne første rettsaken, som ble grunnlaget for Helter Skelter. Opprinnelig var dette en tre timer lang tv-film, men det ble laget en 90 minutters versjon for kino og det er den vi viser her. Mangt og mye er skrevet om Manson og hans grep om særlig kvinnene i den sektlignende «familien», men ingen er vel kommet nærmere enn Bugliosi, med sine utallige timer i rettsalen og gjennom avhør av de involverte. Selve rettsaken blir da også svært så virkelighetsnær, da nesten all dialog hentes ordrett fra rettsutskriftene og Steve Railsback som Manson selv gjør en uforglemmelig, intens, skremmende og svært overbevisende rolletolkning. Når denne filmen hadde premiere i 1976 hadde det kun gått syv år siden drapene og man opplevde en enorm interesse for filmen. Rekorden i seertall Helter Skelter satte ble ikke slått før tv-serien Røtter kom, og fortsatt er den høyt oppe på listen over tidenes mest sette tv-program i USA.

Manson selv døde i november 2017 uten å vise særlig anger for det han hadde satt i gang, men flere av de involverte – særlig Tex Watson, Linda Kasabian og Leslie van Houten – har bekreftet foruroligende mye av hva Helter Skelter hevder. Selv om Bugliosi og regissør Tom Gries er representanter for det borgerlige Amerika som alltid følte angst og avsky for hippie-æraens outsidere, er filmen essensielt materiale for den som vil komme noe nærmere en forståelse av hvordan disse groteske drapene kunne finne sted – og av mannen som selv sektmedlemmene ikke kunne avgjøre om var Jesus Kristus eller djevelen.

Teknisk informasjon om filmen Helter Skelter
Attributt Verdi
Spilletid 1t 54m (114 minutter)
Produsert USA 1976
Regi Tom Gries
Skuespillere

George DiCenzo, Steve Railsback, Nancy Wolfe, Marilyn Burns

Tale Engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 35mm
Lyd Mono
Bildeformat 1.37:1
1.37:1