Et radikalt par.

Gymnaslærer Pedersen

Rollen som den sterkt Mao-troende Nina Skåtøy i Gymnaslærer Pedersen var Ane Dahl Torps definitive gjennombrudd som filmskuespiller. Du møter henne i samtale med Per Haddal når han presenterer filmen i Filmsalongen.

Rollen som den sterkt Mao-troende Nina Skåtøy i Gymnaslærer Pedersen var Ane Dahl Torps definitive gjennombrudd som filmskuespiller, med en intens innsats av internasjonal klasse. Den robuste rollefigurens gradvise desillusjon etter «sjølproletariseringa» er hjerteskjærende, suverent turnert, dypt tragisk. Kvinnerollen bærer nesten hele filmen, for en gangs skyld.

Dag Solstads roman er et bittersøtt og lett komisk tilbakeblikk «på den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land», med sorgtung undertone fordi «den indre jubel» forsvinner. Samtiden hadde budt på meningstap, og ungdom inkludert lektor Pedersen (en utmerket, lett rådvill Kristoffer Joner) pluss Torps rollefigur hengir seg til «en stor fortelling», hun som maoismens rene og ranke Jeanne d’Arc i Larvik.

Regissør Hans Petter Moland, som aldri var maoist, lager hva vi nesten kunne kalle en intellektuell folkekomedie med politisk bakgrunn av romanen. Den styrer ikke unna eksistensfilosofiske øvelser. Her er mye av maoismens ikonograf, fanget av Philip Øgaards visuelt kraftfulle foto: Flaggborger, helgenglorier og andre typer politisk fromhet, det kolossale suget i allsangen og masseopptrinnene. Men Moland har også blikk for menneskeforakten bak den naive revolusjonsromantikken. Og det bitre i forvitringen.

Molands analytiske behandling av stoffet gir oss en dypere forståelse av noe som fortoner seg som nokså uforståelig for mange. Da og nå. Idealisme skal ikke foraktes, sier filmen, men den kan gjøre seg destruktiv. Også i dag.

Per Haddal

Teknisk informasjon om filmen Gymnaslærer Pedersen
Attributt Verdi
Spilletid 2t 3m (123 minutter)
Produsert Norge 2006
Regi Hans Petter Moland
Skuespillere

Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Anne Ryg

Tale Norsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 12 år
Visningsformat 35mm

Se mer av