En kvinne fotograferer en kvinne på en madrass.

Girlfriends

Woody Allen har ikke enerett på nevrotiske New York-kunstnere.

Girlfriends er filmen filmskapere elsker å elske. Greta Gerwig er en åpenbar fan og arvtaker. Wes Anderson digger filmen, som et intervju med Stanley Kubrick inspirerte ham til å se. Lena Dunham kjente seg så igjen i plottet og karakterene at hun ba Weill regissere en episode av Girls. Girlfriends er rett og slett stammoren til en hel subsjanger av filmer om jenter som strever med å lykkes i New York. Hva er det med denne filmen, og hvorfor har vi ikke sett den før?

Susan er fotograf med babybilder og bar mitzva-oppdrag som hovedinntektskilde, mens bestevenninnen Anne prøver å livnære seg som forfatter. De to jentene deler leilighet og alt annet i New York, fram til Anne en dag forteller at hun skal gifte seg og flytter ut. Girlfriends er en jordnær film om kvinnerollen på 70-tallet og om kunstnerens kreative kompromisser.

På 70-tallet var ikke nyanserte og komplekse filmer om kvinners vennskap, selvrealisering og ensomhet hverdagskost. Dette har gradvis endret seg, og fra et moderne perspektiv kan man se hvordan kvinners rolle i filmindustrien har blitt forsterket. Til tross for utviklingen, så er det fortsatt en vei å gå, og Girlfriends reflekterer dette.

Girlfriends fanger noe ekte og menneskelig, og er like relevant i dag som da den kom. Dette er en fantastisk film om å finne seg selv, som altfor få har hørt om. Den er nesten helt umulig å få tak i, så vi håper mange vil gripe muligheten til å se den nå - og bli like frelst av den som oss. Signe, Olav V, Sebastian, Ung kurator.
Teknisk informasjon om filmen Girlfriends
Attributt Verdi
Spilletid 1t 28m (88 minutter)
Produsert USA 1978
Regi Claudia Weill
Medvirkende

Melanie Mayron, Anita Skinner, Eli Wallach

Tale Engelsk
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat DCP

Forestillinger

  • Lørdag 20.04.2024 15:00 Lillebil  

Se mer av