Lokomotivfører Johnnie Gray sitter med en stor planke foran på et lokomotiv.

Generalen

Buster Keatons actionpregede stumfilmklassiker hyller både tog, heltemot og kjærligheten. 

Lokomotivføreren Johnnie Gray er like glad i sitt lokomotiv “The General” som i sin vakre forlovede Annabelle. Når det bryter ut krig mellom nord- og sørstatene, verver Annabelles far og bror seg sporenstreks. Johnnie vil ikke være dårligere, men blir avvist fordi han kan tjene sitt land bedre som lokomotivfører. Men når spioner fra Nordstatene stikker av gårde med både lokomotivet og Annabelle, får Johnnie en ny sjanse til å være dagens helt.

Det intime forholdet mellom menneske og maskin i Generalen understrekes av Johnnys likhetstrekk med lokomotivet; stenansiktets automatiske rutiner er like naturlige som lokomotivets egne bevegelser. Og omvendt – lokomotivet får et menneskelig preg.

Noen av filmens aller mest dramatiske scener var både risikable og kostbare å spille inn. Buster Keatons perfeksjonisme gjennomsyret hele produksjonen og de mange halsbrekkende stuntene ble utført uten noe som helst juks. Resultatet er fortsatt vanvittig imponerende og gjør filmen til en morsom opplevelse for både store og små.

Teknisk informasjon om filmen Generalen
Attributt Verdi
Spilletid 1t 20m (80 minutter)
Originaltittel The General
Produsert USA 1926
Regi Buster Keaton
Medvirkende

Buster Keaton, Marion Mack, Charles Smith, Frank Barnes, Glen Cavender 

Tale Stum, engelske mellomtekster
Tekst Norske undertekster
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat 35mm
Lyd Stum
Bildeformat 1.33:1
1.33:1

Forestillinger

  • Tirsdag 09.04.2024 19:00 Tancred  

Se mer av