Lokomotivfører Johnnie Gray sitter med en stor planke foran på et lokomotiv.

Generalen

Buster Keatons actionpregede stumfilmklassiker, som hyller både tog, heltemot og kjærligheten. Cinematekets faste stumfilmpianist Kjetil Schjander Luhr spiller all musikken til filmen.

Lokomotivføreren Johnnie Gray er like glad i sitt lokomotiv “The General” som i sin vakre forlovede Annabelle. En morgen besøker Johnnie Annabelle. Her får han høre at det er erklært krig mellom Nord- og Sørstatene. Annabelles far og bror går straks av sted for å la seg verve til hæren.  Johnnie vil ikke være dårligere, men han blir avvist fordi han kan tjene sitt land bedre som lokomotivfører. Annabelle tror ikke på ham og vil ikke se ham igjen før han er i uniform. Men når spioner fra Nordstatene stikker av gårde med både lokomotivet og Annabelle, får Johnnie en ny sjanse til å være dagens helt.

Buster Keaton står foran en kanon og lytter etter smellet som skal komme.

Mye går galt - og mye går bra - når Johnnie Gray må finne sitt heltemot i Generalen.

Noen av filmens aller mest dramatiske scener var både risikable og kostbare å spille inn. De halsbrekkende stuntene er utført uten noe som helst juks. Stuntene er fortsatt vanvittig imponerende og filmen er en morsom opplevelse for både store og små.

Teknisk informasjon om filmen Generalen
Attributt Verdi
Spilletid 1t 20m (80 minutter)
Originaltittel The General
Produsert USA 1926
Regi Buster Keaton
Skuespillere

Buster Keaton, Marion Mack, Charles Smith, Frank Barnes, Glen Cavender m.fl.

Tale Stum
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat 35mm
Lyd Stum
Bildeformat 1.33:1
1.33:1