Evig solskinn i et plettfritt sinn

Samarbeidet Gondry/Kaufman/Carrey fungerer utmerket. Resultatet er en ellevill filmopplevelse, hvor vi aldri er helt sikre på hva som er drøm og virkelighet, samtid og fortid.

Joel får vite at kjæresten Clementine har fått slettet alle minner om ham, og bestemmer seg for å gjøre det samme mot henne. Underveis i prosessen finner han ut at han ikke ønsker å glemme henne likevel. Dermed er han på flukt – i sitt eget hode. Utfordringen blir å finne det perfekte gjemmestedet i hukommelsen… Underveis får vi gjenoppleve lykkelige, men også noen vonde minner fra tiden de var sammen.

Samtale før filmen

Denne kvelden samtaler Teknologirådets direktør Tore Tennøe med Ylva Østby. Hun er spesialist i klinisk nevropsykologi, og postdoktor ved Psykologisk Institutt, UiO, hvor hun forsker på hukommelse. I 2016 ga hun ut boka Å dykke etter sjøhester - en bok om hukommelse, sammen med søsteren Hilde Østby, som også tar for seg flere berøringspunkter mellom kunst og hukommelse i tillegg til å forklare hvordan hukommelsen fungerer.

Manus av Charlie Kaufman

Det er sjelden manusforfattere blir fremhevet før skuespillere og regissører, men Charlie Kaufman er et hederlig unntak. Så er det få i Hollywood som lager mer spennende og oppfinnsomme manus enn ham. Etter å ha skrevet manus til flere TV-serier, hadde han sitt gjennombrudd på kinolerrettet med manus til Spike Jonzes Being John Malkovich (1999). Kaufman fortsatte samarbeidet med Jonze i filmen Adaptation som kom i 2002.

Michel Gondry

Den franske regissøren Michel Gondrys visuelle talent ble oppdaget gjennom musikkvideoene til bandet hans. Han har fortsatt å lage videoer for andre artister, blant annet for Bjørk, og senere for band som Rolling Stones, White Stripes og Radiohead. I tillegg laget han reklamevideoer for kjente merkevarer som Levi’s, Nike og Smirnoff. Dette ga ham muligheten til å få lage sin første spillefilm, Human Nature (2001), som også hadde manus av Kaufman.


Teknisk informasjon om filmen Evig solskinn i et plettfritt sinn
Attributt Verdi
Spilletid 1t 48m (108 minutter)
Produsert USA 2004
Regi Michel Gondry
Tale Engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat 35mm
Bildeformat 1.85:1
1.85:1

Forestillinger

  • Torsdag 15.03.2018 18:00 Tancred  

    Samtale før filmen mellom Teknologirådets direktør Tore Tennøe og Ylva Østby.

     

Samarbeids­partnere

Teknologirådet og De nasjonale forskningsetiske komiteene

Se mer av