Mann med høyt hår.

Eraserhead

Dette er en av tidenes kultklassikere, en film som har blitt beskrevet som «en fremmed besøkende fra en annen planet».

På samme tid frastøtende og hypnotisk, stygg og vakker, hjerteskjærende og lystig, grusom og øm: David Lynchs fascinerende debutfilm er en sterk kandidat til tittelen «den merkeligste filmen noensinne laget».

Eraserhead er en intens stemningsfilm og en absurd framtidsvisjon, en blanding av abstrakt kunst og minimalistisk film. Den er på samme tid den ultimate studentfilmen (produsert for en håndfull oppsparte penger og et par stipend) og den definitive eksperimentfilmen.

Tenk deg den verste «blind date» som tenkes kan: En deprimert, klumpete fyr med en ubehagelig personlighet. Han har stygge og upassende klær, en ekkel stemme, ingen humoristisk sans og et elektrisk hår som står rett til værs. Fritida tilbringer han foran radiatoren, der det bor en rar liten dame med et oppblåst ansikt, mens han spiller gamle hakkete plater. Dette er Henry Spencer, vår helt. Han bor i et konstant støyende strøk i en grå og spøkelsesaktig industriby, en eller annen gang etter apokalypsen. Henry tvinges til å gifte seg med sin gravide venninne Mary X, som etter at deres barn er født, gjør det helt klart for Henry at hun ikke vil ha sex med ham mer og forlater dem begge. Henry blir etterlatt alene med babyen. En baby som ikke er som andre babyer… Er Henry i fare, eller vil han selv gå til angrep på tingesten?

David Lynch brukte nærmere fem år på å fullføre filmen, som er gjennomført ned til hver minste detalj i iscenesetting og produksjonsdesign. I tillegg har Eraserhead storartede øyeblikk av skrekk og svart humor. Scenen der Henry besøker Mary og hennes foreldre møtes for en bedre middag er garantert uforglemmelig.

I mange år har Eraserhead blitt regnet som en av de viktigste kultfilmene. Det er en film du bør oppleve på stort lerret, men det er også en film som ikke egner seg for de sarteste sjeler…

En mann og hans barn.
«Amazing, still mysterious.» The New York Times
«The slow, strange rhythm is very unsettling and takes some getting used to, but it’s an altogether amazing, sensuous film; it even has an element of science fiction and some creepy musical numbers, and the soundtrack is as original and peculiar as the imagery.» Pauline Kael, The New Yorker
Teknisk informasjon om filmen Eraserhead
Attributt Verdi
Spilletid 1t 30m (90 minutter)
Produsert USA 1977
Regi David Lynch
Skuespillere

Jack Nance, Charlotte Stewart, Allen Joseph

Tale Engelsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 35mm