Farlig møte.

Lost Highway

Det nærmeste man kommer et rent mareritt på film; Lost Highway er en av David Lynchs mest avsindig fresende, elektriske feberfantasier. Selv omtaler han filmen som et «gotisk noir horror-eventyr» og du bør la alle forventningene om en «normal» filmopplevelse ligge igjen hjemme. Historien i Lost Highway er ikke lett å bli klok på, og Lynch anbefaler at man ser filmen som en visuell reise, heller enn som en kronologisk fortalt historie.

Allerede i åpningsscenen skjønner vi at noe er galt. Ekteparet Fred og Renee mottar en morgen en videokassett med opptak av seg selv, sovende. Politiet kobles inn, men før de rekker å finne ut noe som helst, har Fred tatt livet av Renee og havnet i fengsel. I fengslet forvandler (!?) han seg til den unge bilmekanikeren Pete, som senere innleder et hett forhold til Renees dobbeltgjenger (eller?) Alice, også spilt av Patricia Arquette, denne gang blondine. Dette danner opptakten til en hamrende intens filmopplevelse. Til tonene av Rammstein, Trent Reznor og Marilyn Manson, lever David Lynch ut sine aller mørkeste og angstfylte fantasier. Lost Highway er allerede en kultklassiker.

«Når Lost Highway begynner, er du plassert i en bil som tilbakelegger enorme strekninger på kort tid, akkompagnert av en suggererende David Bowie. Motorveien du følger er svart, med gule striper. Snart forsvinner veien, og snart forsvinner du inn i et gjennomerotisert univers hvor identiteter, farger og lyd forflyttes, brytes opp og forsvinner. Hvor en brunette i dyprød silkeslåbrokk forvandles til en kritthvit pornoprinsesse. Eller til nye transfigurasjoner av en utsøkt kjemisk formel. Lost Highway utnytter filmens muligheter på den mest ekstreme måte, og gjør alt det jeg håper at en film skal gjøre: Den skaper et eget univers i grenselandet mellom hard realisme og hemningsløs manipulasjon, og trekker tilskueren inn i et sanselig kaos.» Ingunn Økland (tekst skrevet til Cinematekets sommerprogram 1999)
Teknisk informasjon om filmen Lost Highway
Attributt Verdi
Spilletid 2t 14m (134 minutter)
Produsert USA 1997
Regi David Lynch
Skuespillere

Bill Pullman, Patricia Arquette, Balthazar Getty, Natasha Wagner, Robert Blake, Robert Loggia, Gary Busey

Tale Engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 18 år
Visningsformat 35mm

Se mer av