Mann i åker.

Brexitannia

Brexit: hva skjedde og hvor ender det?

18. oktober 2018 skal EU og Storbritannia bli enige om forholdet mellom dem etter bruddet. Svært lite er foreløpig på plass og tiden er kort. 29. mars 2019 forlater Storbritannia unionen.

Hva skjedde egentlig da Storbritannia valgte seg ut av EU? Hvorfor stemte et flertall for, hvilke tanker og følelser var det som lå bak? Hvor er prosessen nå, bare en drøy uke før EU og Storbritannia må bli enige? Det som skjedde i Storbritannia er i stor grad et resultat av populismens frammarsj i Europa. Kan vi andre lære noe av det?

Introduksjon av og samtale med Brexit-ekspert Matthew Goodwin

Matthew Goodwin er professor i statsvitenskap og internasjonal politikk ved Kent University i Storbritannia. Han har fulgt tett med på Brexit-prosessen og har skrevet bøker både om Brexit og om veksten i populisme og høyreekstremisme i Storbritannia og Europa. Han vil både introdusere filmen og ha en samtale etter visningen.

- Hva var det egentlig som skjedde da 17,4 millioner briter stemte for å forlate EU?

- Hva var de viktigste beveggrunnene for folk flest? Var det økonomien eller bekymring over innvandringen?
- Har opinionen endret seg siden avstemningen? Angrer britene nå som det nærmer seg? Og er det i det hele tatt mulig å snakke om en ny avstemning?
- Hva slags avtale vil det bli mellom Storbritannia og EU? Vil denne avtalen svare til forventningene hos de som stemte for Brexit?
- Hvordan vil Brexit påvirke EU på lengre sikt?
- Og er det noe vi kan lære av det som skjedde i Storbritannia med tanke på populismens frammarsj i Europa?

Om filmen

Brexitannia gir oss et veldig interessant blikk inn i den britiske folkesjela. Den forteller mye om hva som lå bak resultatet i avstemmingen og den gir også et godt utgangspunkt for å snakke om hvor veien går videre. Filmen kom ut i 2017 og tar for seg forskjellige folks oppfatninger året etter avstemningen. Hvorfor stemte de som de stemte og hva tenker de om situasjonen nå?

Brexitannia is a timely attempt to understand the deeper feelings and wider issues behind the British decision to leave the European Union. Fascinating as a state of the nation snapshot. Screen Daily
A beautifully crafted, sobering snapshot of a country in turmoil. The PanEuropean
Teknisk informasjon om filmen Brexitannia
Attributt Verdi
Spilletid 1t 20m (80 minutter)
Produsert Storbritannia/Russland 2017
Regi Timothy George Kelly
Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP