Personer i korridor.

Anomalisa

Den drøyeste og rareste dukkeanimasjonsfilmen noensinne?

Michael Stone er en fremgangsrik forfatter av selvutviklingsbøker, med et genialt fokus på hvordan bli en bedre kundebehandler. Genialt i økonomisk forstand, for bedre kundebehandling gir større lønnsomhet i bedriftene, og han er blitt en etterspurt foredragsholder. Vi møter ham om bord på et fly, på vei til nok en konferanse, nok et upersonlig hotell i en uendelig rekke… I løpet av 24 timer følger vi Michael på hans besøk i Cincinnati, en by han tydeligvis har et forhold til fra før – i alle fall finnes det her personer i fra hans fortid. Likevel er det i all hovedsak på hotell Fregoli handlingen finner sted og at hotellet deler navn med et syndrom i psykiatrien, hvor pasienten tror alle han møter egentlig er en og samme person, kan gi et hint om hva det er Charlie Kaufman vil utforske her.

Anomalisa er en dukkefilm, et introvert kammerspill av en animasjonsfilm, hvor hovedpersonens livskrise og intense selvopptatthet manifesterer seg i hvordan verden fortoner seg for ham. Dette blikket deler vi publikummere med ham, noe som gjør filmens første halvdel ikke like lett å trenge inn i. Men Kaufmans briljante ideer avslører seg selv etter hvert som filmen skrider frem, og tvinger oss umerkelig til å ta stilling til en rekke filosofiske og etiske problemstillinger. Tempoet er langsomt og handlingen er tilsynelatende hverdagslig, men som i alle filmer Kaufman bidrar til, er det en stor forskjell på overflaten og hva som rører seg på et dypere plan. På samme tid som animasjonen strever med sin ultrarealisme, er vi hele tiden er klar over mekanikken som ligger like under overflaten og truer med å slå illusjonen i hjel.

Da ingen ville finansiere Anomalisa, vendte Kaufman seg til Kickstarter. Da han ble advart mot å overføre teaterstykket til film, lot han rollene spilles av 3D-printede dukker. Da han ble sterkt anbefalt å tone ned nakenheten i manus, endte han likefullt med å lage den første animasjonsfilm noensinne nominert til Oscar med en R-rating… Det er i alle fall ingen som skal fortelle Kaufman hva han kan og ikke kan gjøre.

Teknisk informasjon om filmen Anomalisa
Attributt Verdi
Spilletid 1t 30m (90 minutter)
Produsert USA 2015
Regi Charlie Kaufman & Duke Johnson
Medvirkende

Jennifer Jason Leigh, David Thewlis, Tom Noonan

Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 9 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 2.35:1
2.35:1

Forestillinger

  • Torsdag 15.07.2021 18:00 Lillebil  
  • Fredag 16.07.2021 18:30 Lillebil  
  • Torsdag 22.07.2021 18:00 Lillebil