Akira

Det er vanskelig å overdrive hvilket banebrytende og viktig verk Akira er.

I likhet med Hayao Miyazaki og hans Nausicaä of the Valley of the Wind, adapterte Ôtomo selv Akira fra sin egen, uferdige tegneserie på slutten av 80-tallet. Effekten og ringvirkningene filmen skulle vise seg å ha ble større enn noen kunne forestille seg.

Tid og åsted for historien er Neo-Tokyo 2019, tre tiår etter at 3. verdenskrig utslettet gamle Tokyo. Byen, som er på randen til å arrangere sommer-OL året etter, herjes av vold, demonstrasjoner og motorsykkelbander ute av kontroll. Tilfeldigheter vikler en av disse bandene inn i et komplott med et hemmelig, militært forskningsprosjekt på den ene siden, frihetskjempende terrorister på den andre. Resultatet kan ikke bli annet enn eksplosivt.

Historien er strengt tatt ikke filmens viktigste kvalitet – styrken ligger i hvordan den forteller den: med banebrytende filmatisk kraft og stil. Akira ble lansert i 1988, på høyden av cyberpunks popularitet, og ble i likhet med Blade Runner et definerende verk innen sjangeren, inspirasjonskilde til utallige kopier. Filmen ble også raskt bragt til vesten – slett ikke dagligdags på den tiden – hvor den ble et massivt kultfenomen, og mer eller mindre egenhendig åpnet det vestlige markedet for japansk tegnefilm. Ironisk nok for bølgen den startet, var Akira en atypisk representant for anime: dialogen var spilt inn først, ikke dubbet etterpå, og animasjonen holdt et mye høyere nivå enn anime ellers. Men bølgen lot seg ikke stoppe av det.

Akira skiller seg også fra den tradisjonelle anime ved at kvinnefigurene i filmen ikke er fremstilt som yndige underdanige dukker, slik det mannlig dominerte manga og animemiljøet i Japan ofte gjør. Ôtomo forklarer dette med at han har vokst opp i Miyagi, hvor kvinnelige profeter har spilt en mer sentral rolle i kulturen enn ellers i Japan.

Teknisk informasjon om filmen Akira
Attributt Verdi
Spilletid 2t 4m (124 minutter)
Produsert Japan 1988
Regi Katsuhiro Ôtomo
Tale Japansk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP
Lyd Dolby SRD
Bildeformat 1.85:1
1.85:1