Mann med hatt som bader.

Vi møter Federico Fellini – for anledningen forkledd som filmregissøren Guido Anselmi, spilt av Marcello Mastroianni – med begge beina i midtlivskrisen. Han oppholder seg på et nervesanatorium der han er plaget av stadige mareritt. Barndomsminner iblandet skydfølelse fra oppvekstens strengt katolske tro forfølger ham. Guido sitter med en følelse av at alt haster, at han må velge, fordi det er ikke lang tid igjen. Det høyeste ønsket hans er at filmen han vil lage skal være fri for all løgn. Filmen skal kunne glede alle mennesker og begrave alt som er dødt!

Fellinis 8 1/2 omhandler motsetninger i livet. Der Fellini er mest selvopptatt, er han også på sitt mest rause. Frodige fantasier får utfolde seg i et vidt spillerom, der liv og verk utgjør en dynamisk helhet. Han benytter filmmediet som et instrument til å få grep om sannheten. Filmene til Fellini er ofte private og pågående, men aldri pinlige. Her får vi se en av Europas største regissørers visjon av filmen – og slik den i enkelte tilfeller blir til, og i andre tilfeller ikke blir til.

Film og psykoanalyse:

8 1/2 vises tre ganger. 26.01 og 4.02 er regulære visninger. Torsdag 13. februar vises filmen i konseptet «Film og psykoanalyse», hvor filmen vises etterfulgt av et innlegg av Siri Gullestad.

Siri Gullestad

Siri Gullestad er psykoanalytiker og professor i klinisk psykologi. Hun har i en årrekke vært lærer ved og leder av Klinikk for dynamisk psykoterapi ved UiO, og er en viktig stemme innad i fagmiljøet i Norge, men også internasjonalt. Gullestad har skrevet om psykoanalyse som behandlingsform, om personlighets- og utviklingsteori. og tilført psykoanalytiske perspektiver i litterære analyser og samfunnsdebatter.

Etter visning av filmen vil Gullestad holde et innlegg med tittelen «Om å komme ned på jorden. 8 1/2 i psykoanalytisk perspektiv».

Teknisk informasjon om filmen 8 1/2
Attributt Verdi
Spilletid 2t 18m (138 minutter)
Originaltittel Otto e mezzo
Produsert Italia 1963
Regi Federico Fellini
Medvirkende

Marcello Mastroianni, Claudia Cardinale, Anouk Aimée, Sandra Milo, Rosella Falk

Tale Italiensk
Tekst Norsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat 35mm
Bildeformat 1.70:1
1.70:1