Lag filmleketøy

Før kinofilmen så dagens lys på slutten av 1800-tallet var det populært å lage optiske leketøy. Leketøyene ble brukt til enkle visuelle triks, som for eksempel å få tegninger til å se bevegelige ut. På denne siden finner du oppskrifter på berømte filmleketøy som du kan lage med papir og tegnesaker.

To hender viser fram en flippebok med mange nesten identiske tegninger av et klovnefjes.

Tegnefilm i en flippbok

Med flippboka kan du lage en enkel tegnefilm ved å blafre raskt gjennom en liten bok med tegninger. Når vi ser tegningene i rask rekkefølge lures hjernen vår til å tro at de beveger på seg. Resultatet blir at vi oppfatter tegningene i flippboka som ett bevegelig bilde. Det er akkurat det samme som skjer når vi ser film: I en film ser vi 24 ulike stillbilder per sekund, som spilles av raskt.
Det er usikkert hvem som tegnet verdens første flippbok. Det engelske patentet på oppfinnelsen ble tatt av litografen John Barnes Linnet i 1868.

Oppskrift flippbok

Bildemagi med en thaumatrop

En thaumatrop er en rund plate av tjukt papir, med en tegning på hver side av arket. Når platen snurres, ser det ut som om tegningene smelter sammen til ett felles bilde. Vi antar at den første thaumatropen ble oppfunnet i 1825 av fysikeren John Ayrton Paris og geologen William Henry Fitton (uavhengig av hverandre). Ordet thaumatrop er gresk og betyr «magisk vending».

Oppskrift thaumatrop (med pinne) eller Oppskrift thaumatrop (med tråd)

To-bildeanimasjon

En to-bildeanimasjon er en veldig enkel tegnefilm satt sammen av bare to bilder. Når du lager en animasjon med to bilder, kan du få en figur til å gjøre enkle bevegelser. Du kan for eksempel lage en pinnemann som vinker, et kjærestepar som kysser eller et smilefjes som blunker.

Oppskrift tobildeanimasjon

Tegnefilm i en zoetrop

Du kan bruke en zoetrop til å lage små tegnefilmsnutter. Zoetropen er en snurrende trommel med kikkhull. Inne i trommelen ligger en strimmel med tegninger. Når du snurrer på zoetropen og ser på tegningene gjennom kikkhullene, blir hjernen din lurt: Du oppfatter tegningene som om de er ett felles bilde, som beveger på seg. Zoetropen ble oppfunnet i 1833 av matematikeren William George Horner. Ordet zoetrop er gresk og betyr «livets vending» eller «livshjul». Du kan velge om du vil lage den med en kule eller et håndtak laget av et sammenrullet ark.

Oppskrift zoetrop

Eksempel på hvordan animasjonen i en ferdigbygget zoetrop ser ut.