Ny musikk til store filmverk framført live under Oslo stumfilmfestival

Torsdag 25. april – søndag 28. april arrangeres Oslo stumfilmfestival for femte gang. I år kan festivalen skilte med nykomponert musikk til to store verk, Troll-elgen og Peter Pan, som framføres med orkester i kinosalen.

En mann står med gevær og elghund og ser utover en dal.

Troll-elgen (1926) er en av norsk stumfilms aller største suksesser.

Oslo stumfilmfestival er dedikert perioden fra filmmediets gjennombrudd i 1895 til slutten av 1920-tallet, da lydfilmen kom.

Åpningsfilm med nykomponert musikk framført live

Cinematekets renommerte stumfilmkomponist Kjetil Schjander Luhr har skrevet ny musikk til den norske klassikeren Troll-elgen, som han skal framføre med et orkester satt sammen spesielt for anledningen, med Inger Hannisdal på fele, Christian Skaugen på trommer og perkusjon, og Kristin Bolstad på vokal, effekter og diverse instrumenter. Dette er åpningsforestillingen for Oslo stumfilmfestival torsdag 25. april.

Troll-elgen fra 1926 er en av norsk stumfilms aller største suksesser. Både persongalleriet og intrigen er klassisk: Husmannsgutten Hans elsker storbondedatteren Ingrid, men Ingrids far vil gifte henne bort til filmens skurk, hestehandleren Gunnar. Hans og Gunnar havner i slåsskamp, og i den tro at han har drept Gunnar, rømmer Hans til byen.

Gutten som ikke ville bli voksen er 100 år

En jente med hatt og alvekostyme sitter på en scene.

Foto: George Eastman Museum. 

Et av de andre store høydepunktene under festivalen er den amerikanske eventyrfilmen Peter Pan som vises lørdag 27. april, også den med spesialskrevet musikk av Kjetil Schjander Luhr. Verket framføres av ham selv og Steinar Ofsdal på fløyter og perkusjon, Andreas Wildhagen på trommer og perkusjon, og Kristin Bolstad med vokal, effekter og diverse instrumenter.

Fortellingen om Peter Pan, den lekne gutten fra Aldriland som ikke ville bli voksen, har funnet veien til teaterscenen og filmlerretet en rekke ganger. Dette er den aller tidligste kinofilmen om ham, laget for nøyaktig 100 år siden. Filmen utforsket temaer som barndom, oppvekst, frihet og ansvar og har inspirert senere filmatiseringer med sine nyskapende spesialeffekter.

Rikholdig program

I tillegg til de to store stumfilmkonsertene, vises en rekke andre stumfilmer gjennom helgen. Det blir kunstfilm, surrealistisk film, skrekkfilm, krigsfilm, familieforestillinger, dokumentar og 100 år gamle Oslo-filmer. Absolutt alt vises med levende musikk i salen!

Se fullt program for Oslo stumfilmfestival, og les om musikerne her.