Ingmar Bergman

Ingmar Bergman

Publisert: 18.12.2017 | Sist endret: 19.01.2018

I 2018 er det 100 år siden Ingmar Bergman, den svenske film- og teaterregissøren, manusforfatteren, forfatteren og Dramaten-sjefen ble født. Vi markerer jubileet med en omfattende retrospektiv serie, som spenner fra februar til desember 2018.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Bergmans filmproduksjon kan nærmest sees på som en lang undersøkelse av «menneskets tilstand». Han regisserte 62 filmer som han også skrev manus til. Han var aktiv i mer enn seks tiår, bortsett fra da han gikk i et åtte år langt selvpålagt eksil i Tyskland. Hans innflytelse kan knapt nok overvurderes og filmskapere som Woody Allen, Wes Craven, Claire Denis, David Lynch, Robert Altman og Andrej Tarkovskij er blant hans beundrere. 

«Att jag i frihet rör vid ordlösa hemligheter som bara cinematografin kan lyfta fram.»

 

Ingmar Bergman og Liv Ullmann


Unik status

«Ingmar Bergman har en helt unik status i filmens verden. Dyrket, diskutert, utskjelt til tider. Det dominerende treet i skogen som gjør det vanskelig for svenske filmskapere å vokse frem i skyggen», slik Per Haddal formulerte det for 15 år tilbake. Fremdeles ruver Bergman i det svenske filmlandskapet, samtidig som filmene hans fortsatt appellerer til publikum og oppleves som like treffende og aktuelle. 

Fordelt utover 2018

Vår retrospektive serie er ikke komplett, men et utvalg, som vi ikke viser kronologisk. Visningene spres utover hele året, og i forbindelse med flere av dem blir det arrangementer, der vi på ulikt vis belyser og kommenterer en av filmhistoriens viktigste bidragsytere.

Ulike arrangementer

I mars-april-programmet vil vi i samarbeid med Psykoanalytisk forening vie en hel helg til flere av filmene. Og på tampen av året blir det selvsagt visninger av Fanny og Alexander. Men vi starter det hele torsdag 8. februar kl. 19.00 med visningen av Jordbærstedet og besøk og foredrag av Linn Ullmann.