Mann løper siste del av sitt første maraton.

Zátopek

Spillefilm om den tsjekkiske idrettshelten Emil Zátopek.

Hvem var Emil Zátopek? Denne mannens utrolige bragder i langdistanseløp på 40- og 50-tallet begynner nå så smått å gå i glemmeboka og nye generasjoner kjenner kanskje ikke til ham. Men ikke uten grunn er navnet hans blitt synonymt med den ultimate idrettsmannen. 

Zátopek var en utøver som kom fra små forhold, og hvis talent ble oppdaget og senere utviklet gjennom nyskapende treningsmetoder (han er intervalltreningens far). Han hadde et storsinn og en humor som ble legendarisk, og en stahet og politisk overbevisning som skulle sende ham inn i obskuriteten (i alle fall var det myndighetenes ønske). 

Regissør David Ondricek utfører med stort hell den balansegangen det er å skulle samle alle trådene i livet til en så mangefasettert skikkelse, og samtidig skape en helhetlig film ut av det. Man kan gå i mange feller når man lager en biografisk film, men å tegne et rent hyllestportrett er å gjøre et komplisert menneske urett. På samme tid er det ingen tvil om hvilke undere Zátopek utførte i sin karriere, og hvilken status dette ga ham – ikke bare i hjemlandet, men også internasjonalt.

Heldigvis hadde regissør Ondricek tidligere laget en dokumentar om Zátopek, og hadde viljen til å holde seg til fakta – ingen unødvendig lek med sannheten for å skape ekstra drama her. Han er også først og fremst interessert i personen Zátopek. Hvordan kunne en sta skofabrikkarbeider bli sin tids aller beste løper? Filmens grep er å se ham gjennom blikket til en utenforstående – den australske løperen Ron Clarke – som etter å ha mistet gløden oppsøker vennen Zátopek i hans hjem i Tsjekkoslovakia. Og det er kanskje ikke rådene fra Zátopek som gir Clarke lysten til å løpe igjen, det er mer hans humor og ukuelige livsvilje.

Filmen presenteres i samarbeid med Tsjekkias ambassade og Tjeckiska centret Stockholm. 

Teknisk informasjon om filmen Zátopek
Attributt Verdi
Spilletid 2t 11m (131 minutter)
Produsert Tsjekkia 2021
Regi David Ondricek
Medvirkende

Václav Neuzil, Martha Issová, James Frecheville, Robert Miklus

Tale Tsjekkisk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP
Lyd Dolby SRD

Samarbeids­partnere

Tsjekkias ambassade - Tjeckiska centret Stockholm

Se mer av