To gutter ved en bil.

War Pony

Gripende og gnistrende velspilt drama!

War Pony gir et helt unikt og gripende innblikk i livet ved et av Amerikas største urfolks-reservater, Pine Ridge i Sør-Dakota, hjemmet til mange av undergruppene til Oglala Lakota-stammen. Det er en verden der fattigdommen preger alt, også oglalaenes kjerneverdier – familiebåndene. 

Hvordan kan det så ha seg at en slik historie fra et lukket samfunn, hvor eldgamle tradisjoner lever side om side med det moderne livets skyggesider, blir fortalt av to hvite kvinner? Utgangspunktet for filmen er innspillingen av Andrea Arnolds American Honey helt tilbake i 2015. Skuespiller Riley Keough (Elvis’ eldste barnebarn) ble da kjent med statistene Bill Reddy og Franklin Sioux Bob, som fortalte historier fra sitt hjemlige reservat. Keough hentet inn sin gode venninne produsenten Gina Gammell og gjennom flere skrive-workshops, improvisasjonssesjoner og møter med innbyggerne i reservatet, skapte Riley, Gammell, Reddy og Bob en historie om to unge gutter og deres liv som Oglala Lakotaer,med røtter i hendelser som Reddy og Bob eller deres kjente hadde opplevd selv. De aller fleste av skuespillerne ble også rekruttert blant Pine Ridge-reservatets innbyggere, og spiller en virkelighet de kjenner så alt for godt selv – med imponerende resultat.

Unggutten Matho strever med sin doplangende og uforutsigbare far, mens Bill, som er tidlig i 20-årene, allerede er far til to og på konstant jakt etter inntekter. Vi følger disse to karakterene der de beveger seg i hver sin bane, før banene til slutt løper sammen og vitner om en felles skjebne.

War Pony tegner et grimt bilde av en virkelighet som urbefolkningen kjenner alt for godt, men er samtidig preget av en viss optimisme – guttenes evne til å manøvrere i dystre omgivelser gir håp om et bedre liv der fremme. Deres kamp for tilværelsen er strålende fotografert av colombianske David Gallego, som er en av de mer visuelt visjonære filmfotografene i nyere tid, med filmer som Embrace of the Serpent og Birds of Passage på merittlisten.

War Pony har vunnet en rekke priser, inkludert den høythengende Caméra d’or i Cannes.

Teknisk informasjon om filmen War Pony
Attributt Verdi
Spilletid 1t 55m (115 minutter)
Produsert USA 2022
Regi Gina Gammell & Riley Keough
Medvirkende

LaDainian Crazy Thunder, Jojo Bapteise Whiting, Iona Red Bear, Lori Whalen


Tale Engelsk og sioux
Tekst Norsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 2.39:1
2.39:1

Forestillinger

  • Fredag 22.12.2023 20:30 Lillebil  

Se mer av