Kvinne smiler og bøyer hodet bakover.

Veronikas to liv

Uvitende om hverandres eksistens krysser to kvinners skjebne hverandre under merkelige omstendigheter.

Den 23. november 1966, kl. tre om morgenen, fødes to pikebarn; ­Weronika i Polen og Véronique i Frankrike. De har samme navn og utseende, samme lidenskap for ­musikk og lever med samme livs­truende hjertefeil. Men de er uvitende om hver­­andres eksistens.

Veronikas to liv er en rørende historie om ­skjebnens forunderlige konsekvenser og derfor tilsyne­latende en film i to deler, en om Weronika og en annen del om Véronique, som begge spilles av franske Irène Jacob. Filmen trollbinder deg fra første øyeblikk med Slawomir Idziaks smertefullt vakre og ­eksperi­menterende filmfoto, som gjør det vanskelig å skille drøm og virkelighet fra hverandre. Zbigniew Preisners slående vakre musikk forsterker ­stemningslandskapet ytterligere.

Som i det eksistensielle ­dramaet Blind Chance, men også i Dekalogen og trilogien Rød, Hvit og Blå, ­antyder Krzysztof Kieślowski at det finnes noe som ligger utenfor ­mennes­kets rekkevidde. Veronikas to liv kan også leses som en historie om identitet og ­skjebne, eller den kan fortolkes som en humanistisk fortelling om nærhet til fremmede, hvordan vi ­mennesker til tross for forskjeller og avstand, ja til og med uten kontakt, likevel er forbundet med hverandre.

Teknisk informasjon om filmen Veronikas to liv
Attributt Verdi
Spilletid 1t 38m (98 minutter)
Originaltittel La double vie de Véronique
Produsert Frankrike/Polen 1991
Regi Krzysztof Kieślowski
Medvirkende

Irène Jacob, Halina Gryglaszewska, Kalina Jedrusik, Aleksander Bardini

Tale Fransk og polsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 9 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.66:1
1.66:1