To menn på en vanskelig klatreekspedisjon.

Venner

Mesterlig og spennende klatredrama!

Venner er et psykologisk drama om et vennskap mellom to fjellklatrere som settes på prøve. Harry kommer alene tilbake til Oslo fra en klatreekspedisjon og forklarer seg for Alpeklubben (i virkeligheten Norsk Tindeklub). Han forteller at han har besteget fjellet, men at hans venn Tomas har omkommet. Senere dukker Tomas opp og forteller at det er han som har besteget fjellet – og at Harry forsøkte å myrde ham. Hvem forteller sannheten?

Venner er basert på Arnulf Øverlands skuespill (1917) med samme navn. Det hadde sin urpremiere på Det nye Teater i 1933. Øverland har selv fortalt at det var tvisten mellom Fredrick Albert Cook og James Peary om hvem som kom først til Nordpolen, som inspirerte skuespillet.

Venner ble meget godt mottatt av kritikerne, som brukte superlativer som «uhyre spennende» og «seier for norsk film». Filmen byr for øvrig på en artig tidskoloritt (på tampen av 60-tallet), fine Oslo-locations (i tillegg til fjellopptak) og Ingrid Vardund som ung og pågående undersøkende journalist.

Teknisk informasjon om filmen Venner
Attributt Verdi
Spilletid 1t 30m (90 minutter)
Produsert Norge 1960
Regi Tancred Ibsen
Medvirkende

Alf Malland, Tor Stokke, Eva Bergh

Tale Norsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat Digital

Forestillinger

  • Onsdag 20.12.2023 18:00 Lillebil  

    Innledning ved Jan Erik Holst.