To personer tett inntil hverandre.

Urolig hjerte

Louis Malles personlige film om ungdomstid og seksualitet.

14 år gamle Laurent er den yngste av tre brødre i en overklassefamilie i Dijon. Faren er gynekolog, moren er en italiensk skjønnhet med større livsappetitt enn hun får utløp for i den borgerlige familien. De tre guttene er klare for å utforske hva livet har å by på, spesielt det som gjelder rus og erotikk, og de utfordrer hverandre og tester grensene når de kan. Samtidig er de smarte og begavede unge menn; en av de praktiske spøkene går ut på å forfalske et verdifullt maleri som henger i stua bare for å se om foreldrene oppdager det. Laurent er ellers en intelligent og følsom ung mann, opptatt av å høre på Charlie Parker og Dizzie Gillespie, og å lese bøker av Henry Miller og Marquis de Sade.

Urolig hjerte er en film full av ungdommelig testosteron og rastløs energi, men det er samtidig et drama som er både nyansert og finstemt. Malle har basert filmen på sin egen oppvekst, og filmen føles både autentisk og usentimental. Benoit Ferreux er svært god i sin første rolle, og Lea Massari, som mange vil kjenne igjen fra Antonionis L’avventura, er glitrende i rollen som moren.

Urolig hjerte vakte stor oppmerksomhet da den kom i 1971 på grunn av scenen hvor Laurent går til sengs med sin mor, og filmen ble skandalisert som en «incest-film». I ettertid ser vi at den er veldig mye mer enn det.

A fabulous treat for anyone who enjoys the movies. Desson Howe, The Washington Post
A richly comic, touching and incisive portrait of a young man. Variety
The real strength and interest of the film is its ironical depiction of that period of childhood where one discovers mysteries and games of sex. The film is full of very quick and fine characterizations, observations, ironies, and I really enjoyed it. Jonas Mekas, Village Voice
Teknisk informasjon om filmen Urolig hjerte
Attributt Verdi
Spilletid 1t 58m (118 minutter)
Originaltittel Le souffle au coeur
Produsert Frankrike/Italia/Tyskland 1971
Regi Louis Malle
Medvirkende

Léa Massari, Benoit Ferreux, Daniel Gélin, Fabien Ferreux, Jacqueline Chauveau

Tale Fransk
Tekst Norsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 35mm

Se mer av