Nærbilde av barn.

Vi ses igjen, barn

Louis Malles selvbiografiske film fra andre verdenskrig er en av de mest finstemte franske filmene som er laget.

Det er andre verdenskrig i det okkuperte Frankrike. På en katolsk gutteskole flytter de undervisningen til bomberommet når situasjonen krever det, ellers går livet sin skeive gang. Blant elevene er det tre jødiske gutter som de katolske prestene holder skjult for tyskerne etter beste evne. Louis Malle har basert filmen på sine egne erfaringer fra krigen, og vi følger hans alter ego Julien i det han kommer til skolen. Han blir venn med Jean Bonet, og de utvikler et nært og fortrolig vennskap. Etter hvert får Julien vite at Jeans egentlige navn er Kippelstein, og at han er en av de jødiske guttene som skolen skjuler. Men en dag sprekker hemmeligheten.

Vi ses igjen, barn er et ekstremt finstemt drama som oppleves som lettbeint og nesten slentrende, samtidig som det har en dirrende dramatisk nerve – det er en av de ytterst sjeldne filmene som klarer dette, å balansere det lette og det alvorlige på en så uanstrengt og naturlig måte. Ikke en tone ringer falskt i denne filmen, og her er en rekke scener som du seint vil glemme, som en scene på en restaurant hvor det franske politiet prøver å kaste ut en eldre jødisk stamkunde, og den nydelige scenen hvor skolen arrangerer stumfilmkonsert med en Chaplin-film akkompagnert av fiolin og piano (pianisten er Irène Jacob, som vi seinere møter i Kieslowskis Veronikas to liv og Rød), og guttene får litt sårt tiltrengt avveksling fra den spente situasjonen.

Vi ses igjen, barn er en av Louis Malles fineste filmer, og et høydepunkt i den franske filmhistorien. Filmen vant en lang rekke priser, blant annet Gulløven i Venezia.

Hvem av oss kan ikke huske et øyeblikk der vi sa eller gjorde noe som var helt galt, og som vi ikke kunne ta tilbake eller endre på? Fra det øyeblikket vi utførte handlingen eller uttalte ordene har skammen og angeren brent i oss, men skaden kunne ikke repareres. Slike øyeblikk er sjeldne, og de skjer oftest i barndommen, før vi har lært oss å tenke før vi handler. Vi ses igjen, barn er en film om et slikt øyeblikk, om et kort, ubetenkt blikk som kan ha kostet fire mennesker livet. Roger Ebert, The Chicago Sun Times
Breathtakingly good. Every scene is masterful. It has to be seen. Peter Bradshaw, The Guardian
Teknisk informasjon om filmen Vi ses igjen, barn
Attributt Verdi
Spilletid 1t 45m (105 minutter)
Originaltittel Au revoir les enfants
Produsert Frankrike/Tyskland/Italia 1987
Regi Louis Malle
Medvirkende

Gaspard Manesse, Raphaël Fejtö, Francine Racette, Stanislas Carré de Malberg, Irène Jacob

Tale Fransk
Tekst Norsk
Aldersgrense 9 år
Visningsformat 35mm
Bildeformat 1.66:1
1.66:1

Se mer av