Ungdommelig kjærlighet.

Ung flukt

Ungdommelig trekantdrama og Liv Ullmanns debutfilm. 

I perioden 1949-1959 regisserte Edith Carlmar, Norges første kvinnelige filmregissør, hele ti spillefilmer. Sammen med ektemannen Otto Carlmar stiftet hun filmselskapet Carlmar Film AS, der han produserte og hun regisserte den ene strålende filmen etter den andre. Edith Carlmar behersket både komediesjangeren (Fjols til fjells) så vel som film noir (Døden er et kjærtegn), og drama med samtidstematikk (Ung frue forsvunnet).

Ung flukt var Carlmars siste spillefilm og foregår på en fraflyttet seter, langt ute i skauen. Her har det unge paret Gerd og Anders innlosjert seg etter å ha rømt fra byen i en tjuvlånt bil. Anders tror han på denne måten kan sikre seg Gerd, og hindre at hun havner i et kriminelt miljø. Men å holde på den dansende, cola-drikkende og tyggegummityggende Gerd blir litt av en utfordring for den mindre erfarne Anders. Enda mer utfordrende blir det når den halvkriminelle kjekkasen Bendik (Rolf Søder) dukker opp.

I rollen som Gerd, en «grådig, rotløs, snafsete ungpikestakkar med portvin og røyk i blodet» (Aftenposten), finner vi tyve år gamle Liv Ullmann, i det som var hennes første hovedrolle på film. Hun gjør en fantastisk tolkning av den humørsyke og typete tenåringsjenta, det samme kan sies om Rolf Søder i rollen som forførende fremmedkar.

Ung flukt ble plukket ut til Berlin-festivalens klassikerprogram i 2019, og ble presentert i en nyrestaurert kopi for et entusiastisk publikum. Dette er den første norske filmen som har blitt vist i et retrospektivt program på en av de store filmfestivalene i utlandet og visningen i Berlin viste at Ung flukt tåler å bli sammenlignet med mer kjente utenlandske filmer som Sommeren med Monika og Og gud skapte kvinnen.

Teknisk informasjon om filmen Ung flukt
Attributt Verdi
Spilletid 1t 35m (95 minutter)
Produsert Norge 1959
Regi Edith Carlmar
Medvirkende

Liv Ullmann, Atle Merton, Rolf Søder, Nanna Stenersen

Tale Norsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 9 år
Visningsformat DCP