Mennesker i et flott hus.

Tyven fra Bagdad

Sammen med Oslo World har vi gleden av å invitere til en stumfilmkonsert med nykomponert musikk av Kjetil Schjander Luhr og Saleh Mahfoud.

Tyven fra Bagdad er et spektakulært stumfilmeventyr fra 1924, som henter inspirasjon fra flere av historiene i 1001 natt. Filmen er et interessant innblikk i det tidlige Hollywoods fascinasjon for det «eksotiske». Det fråtses i klassiske klisjeer, lånt eller stjålet fra arabisk kultur: Her er flygende tepper, krumsabler, kuppelarkitektur, levende tigre og forseggjorte barter. Mer uvanlig for amerikansk film, og vel verdt å merke seg, er også en svært positiv framstilling av islam, i det Douglas Fairbanks’ ateistiske tyv gjennomgår en moralsk oppvåkning som setter eventyret i gang for alvor. I 1996 ble filmen innlemmet i Library of Congress’ samling av historisk, kulturell og estetisk betydningsfull film.

Drømmeprosjekt

Cinematekets mangeårige stumfilmmusiker Kjetil Schjander Luhr har lenge hatt lyst til å lage musikk til Tyven fra Bagdad, som er selve kroneksempelet på Hollywoods «swashbuckler»-filmer: storslagne eventyr med atletiske heltedåder og godt humør, som regel lagt til en idealisert, heroisk fortid. Sjansen bød seg med et stipend fra Komponistenes vederlagsfond. Samtidig hadde Kjetil et ønske om å nærme seg filmen med en videre kulturell horisont enn den Hollywood kunne stille opp med på 1920-tallet. Dermed ble ideen født om en stumfilmkonsert som kunne bli en ekte mashup av klassiske Hollywoodklisjeer på den ene siden, og autentisk arabisk musikk og dens egne klisjeer på den andre.

Arabisk musikktradisjon

Kjetil innså at han kunne altfor lite om arabisk musikktradisjon, og tok kontakt med multiinstrumentalist og komponist Saleh Mahfoud, som siden han kom til Norge fra Syria i 2015 har vært en meget sentral figur i arbeidet med å løfte arabisk kultur og musikk fram på den norske musikkscenen, med en lang rekke prosjekter og ensembler, som Majãz, Oslo Orientalske Orkester og Solfrid Molland Ensemble. Sammen har de laget en ny og humørfylt musikalsk drakt til denne klassiske stumfilmperlen, som kan glede og underholde et nytt publikum, 99 år etter at den først hadde premiere.

Saleh Mahfoud

Saleh Mahfoud.

Multiinstrumentalist og komponist Saleh Mahfoud.

Kjetil Schjander Luhr

Kjetil Schjander Luhr.

Alle musikerne

  • Saleh Mahfoud: Kanun, gitarer, vokal, elektronikk
  • Kjetil Schjander Luhr: Keyboards, piano, effekter
  • Khaled Habeeb: Oud
  • Hayden Powell: Trompet
  • Andreas Wildhagen: Trommer, perkusjon
  • Johanna Scheie Orellana: Fløyte 

Forestillingen er et samarbeid med musikkfestivalen Oslo World, som går av stabelen fra 30. oktober til 5. november 2023.

Teknisk informasjon om filmen Tyven fra Bagdad
Attributt Verdi
Spilletid 2t 29m (149 minutter)
Originaltittel The Thief of Bagdad
Produsert USA 1924
Regi Raoul Walsh
Medvirkende

Douglas Fairbanks, Snitz Edwards, Anna May Wong

Tale Stum
Tekst Engelske mellomtekster
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat DCP
Lyd Stum
Bildeformat 1.33:1
1.33:1

Forestillinger

  • Onsdag 01.11.2023 18:00 Tancred  

    Levende musikk til filmen ved Saleh Mahfoud, Kjetil Schjander Luhr, Khaled Habeeb, Hayden Powell, Andreas Wildhagen og Johanna Scheie Orellana.

Samarbeids­partnere

Dette er et samarbeid med Oslo World, med støtte fra Komponistenes vederlagsfond.

Se mer av