The Wicker Man

Den endelige versjonen – nå i 4K.

Forstyrret filmsalong ønsker velkommen til en kveld med The Wicker Man, eller Narrenes konge som var filmens tittel ved den norske lanseringen. Filmen, ofte omtalt som skrekkfilmens Citizen Kane, er en horrorfilm som kanskje ikke er horror. Bør den heller ses som en av de mest skremmende komediene som er laget eller tidenes mest ukonvensjonelle musikal?

Den er uansett er en del av den uhellige treenigheten sammen med The Witchfinder General av Michael Reeves (filmskaperen som omtales som skrekkfilmens Jim Morrison) og Blood on Satan’s Claw av Piers Haggard. Denne treenigheten regnes for å være selve grunnfjellet i folk-horror-sjangeren, som i senere år har sett en renessanse med filmer som Midsommar, The Witch, Kill List, Lamb og Sacrifice, for å nevne noen titler. Folk Horror har også blitt utsatt for en betydelig akademisk og filmhistorisk oppmerksomhet med bøker som Folk Horror-Hours Dreadful and Things Strange av Adam Scowell, for ikke å snakke om Kier La-Janisses mastodont-dokumentar Woodlands Dark and Days Bewitched.

Folk horror er sjangeren som tar for seg skremmende historier hovedsakelig satt til et eller annet samfunn utenfor allfarvei, der gamle guder hersker, djevelen vandrer på nattestid og hekser holder sabbat dypt i skogen. Gjenoppdagelsen eller gjenoppvåkningen av glemte tradisjoner, seder og tro er her vanlige troper for å nevne noen. Ofte er protagonisten et moderne menneske som må konfrontere det hedenske og glemte, og sjelden går dette særlig bra.

I The Wicker Man ankommer den kristne, pietistiske og konservative førstebetjenten Howie øya Summerisle et sted i Skottland. Howie er her for å etterforske forsvinningen av en ung jente etter å ha mottatt et anonymt tips. Lokalbefolkningen er tilsynelatende hyggelige og gjestfrie, men bruker enhver anledning til å stikke kjepper i hjulene på etterforskningen. Howie oppdager også deres eldgamle og merkelige tradisjoner. Kirken ligger tomt og forlatt, de har heller ikke en prest på stedet. Mens Howie frustrert prøver å finne ut hva som har skjedd med jenta, merker han at pubvertens meget vakre og frivole datter forsøker å forføre ham. Sjokkert oppdager han samtidig at hun i tillegg har påtatt seg ansvaret med å ta uskylden til landsbyens unge drenger. Howie møter så samfunnets karismatiske leder Lord Summerisle. Lorden forteller åpent om hans egen og øysamfunnets hedenske tro til en vantro Howie. Når Howie så finner ut at fjorårets avlinger slo feil, vekker det en mistanke om at Lorden og beboerne planlegger en paganistisk seremoni for å blidgjøre de gamle gudene. Det er tydelig at jentas forsvinning har en sammenheng med dette, men kan Howie stoppe Lord Summerisle i tide?

For femte gang inviterer vi også til kick-off for Ravenheart International Film Festival, hovedstadens eneste filmfestival for fantasy, science fiction og skrekk. Kortfilmer og spennende smakebiter fra årets program blir selvfølgelig presentert for publikum.

Teknisk informasjon om filmen The Wicker Man
Attributt Verdi
Spilletid 1t 33m (93 minutter)
Produsert Storbritannia 1973
Regi Robin Hardy
Medvirkende

Edward Woodward, Christopher Lee, Diane Cilento, Britt Ekland, Ingrid Pitt

Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP