Kavalerist gjemmer seg bak stein med rifle.

Soldier Blue

Vakker og brutal western basert på en virkelige hendelse.

Mot slutten av 50-tallet skjedde et ganske radikalt skifte i den amerikanske westernfilmen – USAs urbefolkning var ikke lengre de blodtørstige monstrene fra filmer som Fords Stagecoach eller Rio Grande og kavaleriet var ikke lenger de heroiske redningsmennene. Fortellingen om den hvite manns brutale erobring av et allerede befolket land ble mer nyansert og sannferdig. Parallellene til en like brutal og rasistisk krig i Vietnam speilte seg i westernfilmen, og et av det beste eksemplet på denne likheten finner vi i Soldier Blue. Filmen ble spilt inn like etter at den ufattelige massakren på kvinner, barn og eldre i My Lai ble offentlig kjent i 1969. Den forteller om den like brutale massakren i en Cheyenne-landsby i Sand Creek november 1864. Rundt dette bygger veteranregissør Ralph Nelson en historie om den naive kavaleristen som møter en hvit kvinne, som etter flere år som hustru til en Cheyenne-høvding har adoptert deres livsstil. Gjennom en farefull reise i ugjestmildt landskap til nærmeste fort får kavaleristen en leksjon i både overlevelse og urbefolkningens rett til sitt eget land.

I USA ble filmen direkte slaktet og måtte klippes ned betraktelig etter at det ble nærmest opptøyer på prøve-visningene. Man kunne ikke forstå at høyverdig moralske hvite menn kunne utføre disse ugjerningene, like lite som man forstod at landets unge menn kunne gjøre tilsvarende ting i en jungel langt borte. 

Soldier Blue er utsøkt fotografert av Robert Hauser (En mann kalt «Horse», Le Mans) og har kanskje en av Buffy Sainte-Maries vakreste låter som tittelspor.

Teknisk informasjon om filmen Soldier Blue
Attributt Verdi
Spilletid 1t 53m (113 minutter)
Produsert USA 1970
Regi Ralph Nelson
Medvirkende

Candice Bergen, Peter Strauss, Donald Pleasence, John Anderson, Jorge Rivero

Tale Engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 35mm
Lyd Mono
Bildeformat 2.39:1
2.39:1

Forestillinger

  • Tirsdag 11.06.2024 20:30 Lillebil  
  • Onsdag 12.06.2024 20:30 Lillebil