Kvinne ved skrivemaskin.

The Souvenir

En av fjorårets aller beste filmer, signert den talentfulle filmskaperen Joanna Hogg, handler om en ung kunstner og destruktiv kjærlighet.

Dette er en av fjorårets aller beste filmer, signert den talentfulle filmskaperen Joanna Hogg. The Souvenir er en rik, sofistikert og underholdende film om destruktiv kjærlighet, og både et fasciner­ende tidsbilde fra 80-tallets Storbritannia og en mer impresjonistisk anlagt film om kunstnerkall og om å finne fotfestet i livet. Filmen fikk strålende mottakelse, og var blant de mest kritikerroste filmene i fjor, sammen med filmer som Parasitt, Portrett av en kvinne i flammer og Marriage Story.

The Souvenir utspiller seg i 1980-tallets London, der den unge studenten Julie (spilt av Honor Swinton Byrne) forfølger sine ambisjoner om å bli filmskaper. Hun blir kjent med den karismatiske, kjederøykende og verdensvante Anthony (Tom Burke), som introduserer henne for den høykulturelle verdenen han beveger seg i. Et lidenskapelig, men farlig, forhold begynner å utvikle seg.

Filmen er et selvbiografisk verk som i høy grad er basert på regissør Joanna Hoggs egne opplevelser. Tittelen er hentet fra et 1700-talls maleri av Jean-Honoré Fragonard som hennes langt eldre og raffinerte elsker introduserte henne for. Detaljer som beliggenheten av og innredningen i hennes leilighet i London, samt enkelte replikker og hele dialoger basert på gamle brev, blir nøyaktig rekonstruert i filmen.

Joanna Hogg

Joanna Hogg (f. 1960) er en britisk filmskaper og manusforfatter. The Souvenir er hennes fjerde spillefilm etter de kritikerroste Unrelated (2007), Archipelago (2010) og Exhibition (2013) – alle vist i Cinematekets Joanna Hogg-serie i 2015. Vil du vite mer? Les Aleksander Husers artikkel om Joanna Hogg.

Filmen vises i samarbeid med Kunstnernes Hus Kino og Vega Scene.

The director confirms her status as a modern visionary with a deft, distinctive and deeply personal story of young love. The Guardian
The best kind of fine art: Heartbreaking, sophisticated and deeply cinematic all at once. The Wrap
Exquisitely moving … the near-perfect telling of a terribly imperfect love story. Los Angeles Times
Teknisk informasjon om filmen The Souvenir
Attributt Verdi
Spilletid 2t 0m (120 minutter)
Produsert Storbritannia 2019
Regi Joanna Hogg
Medvirkende

Honor Swinton Byrne, Tom Burke, Tilda Swinton

Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP