En cowboy med sigg.

The Last Movie

Dennis Hoppers myteomspunne film som knapt har vært mulig å se i femti år, foreligger nå i en nyrestaurert 4K-kopi.

Etter braksuksessen Easy Rider fikk Dennis Hopper og manusforfatteren Stewart Stern, som blant annet sto bak Rotløs ungdom, et stort budsjett og carte blanche fra sjefene hos Universal. Hopper tok pengene, stakk til Peru og brukte et år på å lage en film som var så eksperimentell at den knapt ble vist. Den ble omtalt som den største meta-filmen i amerikansk filmhistorie, og var et ytterst personlig prosjekt for Hopper: Ikke bare var han regissør, manusforfatter og hovedrolleinnehaver, men han var også den som trakk seg tilbake til et klippestudio i New Mexico og brukte en evighet på å sette sammen de 40 timene med opptak til noe av det mer avantgardistiske et stort Hollywood-studio har finansiert.

Hoppers ferdige film gjorde effektivt slutt på hans regissør-aspirasjoner, da den knapt ble vist i sin samtid og siden nærmest har vært umulig å få sett. Det har resultert i at legenden om Hoppers tapte mesterverk har vokst seg for stor: Historier om at Hopper snubler naken ut av flyet med filmruller under armen, om innspillingens utallige eksesser med lett tilgjengelig kokain og fri kjærlighet og om et eneste stort kaos speilet i filmens ferdige klipp, yter The Last Movie slett ingen rettferdighet. Hoppers meget bevisste valg i klippeprosessen kan vi få et lite innblikk i ved å ta en titt på den fascinerende dokumentaren The American Dreamer (L.M. Kit Carson & Lawrence Schiller, 1971), som portretterer Hopper midt i klippingen. «There can be no creativity without destruction» er et talende sitat herifra, og kan stå som et motto for hele denne rebelske generasjonen i amerikansk film.

Hopper spiller stunt-koordinatoren Kansas som har ansvar for hestene under en western-innspilling i en liten peruviansk landsby. Etter at en skuespiller dør i en tragisk ulykke bestemmer han seg for å forlate filmbransjen, og blir igjen i Peru når resten av filmcrewet reiser hjem. Snart blir han bedt om å bistå de innfødte i en ganske annerledes filminnspilling.

Bruk av råklipp, jump-cuts og en ikke-kronologisk fortelling som visstnok var inspirert, og kraftig oppfordret til, av regissørkollega Alejandro Jodorowsky, gjør The Last Movie til en utfordrende og spennende filmopplevelse. Filmfotograf László Kovács leverer som alltid spektakulære bilder, den lange rekken med kjente skuespillere leverer imponerende prestasjoner, langt hjemmefra og under vanskelige forhold. Foruten Hopper selv, må vi spesielt trekke frem Samuel Fuller i rollen han kanskje kjenner aller best, som filmregissør…

Teknisk informasjon om filmen The Last Movie
Attributt Verdi
Spilletid 1t 48m (108 minutter)
Produsert USA 1971
Regi Dennis Hopper
Medvirkende

Dennis Hopper, Kris Kristofferson, Julie Adams, Stella Garcia, Peter Fonda, Dean Stockwell, Toni Basil, Russ Tamblyn, Michelle Phillips, Samuel Fuller

Tale Engelsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP