Mann i smoking med rose i knapphullet får en beskjed.

The Godfather

Francis Ford Coppolas gjennombruddsfilm og første kapittel i sagaen om Corleone-familien.

Coppolas Godfather-trilogi skildrer Vito Corleone og hans families vei fra fattigdom og maktesløshet i en siciliansk landsby til rikdom og posisjon i USAs storbyer. Samlet er filmene et innsiktsfullt sosiologisk studium av vold, makt, ære, korrupsjon, rettferdighet og kriminalitet i Amerika, med den ærerike «familien» som en metafor på hvordan forretninger foretas i kapitalistiske firmaer med profitt som eneste mål.

Godfather-filmene står i tydelig gjeld til 1930-tallets gangsterfilmer, som for eksempel Scarface (1932) og Public Enemy (1931). Farger og utviklingen av spesialeffekter bidro imidlertid til å øke den dramatiske effekten av den kompromissløst realistiske skildringen av volden.

Corleone-familiens skjebne understrekes av Nino Rotas ledsagende toner. Spesielt vil man legge merke til det tilbakevendende «gudfaren-temaet», som gjennom variasjoner i tempo og toneart formidler de rådende stemninger i familien – det fungerer både som bryllupsvals og sørgemarsj – samtidig som det skaper en sammenbindende identitet i begge filmene.

Første del av trilogien sentreres rundt Corleone-familien i 1940-tallets New York, og i rollen som Don Vito Corleone finner vi Marlon Brando, som ble belønnet med sin andre Oscar for sin fantastiske rolleprestasjon.

Teknisk informasjon om filmen The Godfather
Attributt Verdi
Spilletid 2t 55m (175 minutter)
Originaltittel The Godfather
Produsert USA 1972
Regi Francis Ford Coppola
Medvirkende

Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Richard Castellano, Robert Duvall, Sterling Hayden

Tale Engelsk og italiensk
Tekst Norsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.85:1
1.85:1

Forestillinger

  • Tirsdag 30.08.2022 19:30 Symra kino  

    (Symra kino)

  • Torsdag 15.09.2022 20:00 Vega Scene  

    (Vega Scene)

  • Søndag 16.10.2022 17:00 Klingenberg kino  

    (Klingenberg kino)

Samarbeids­partnere

Symra kino og Vega Scene