En skummel alien.

The Day the Earth Stood Still

Gort! Klaatu Barada Nikto.

Meningen bak dette berømte sitatet er kanskje en litt for stor spoiler til av vi kan ta det her, men uansett er dette et av de store høydepunktene fra 50-tallets rominvasjons-bølge. Atombomben og utsiktene til at rommet var mulig å erobre skapte en enorm interesse for alt av science fiction – kanskje var fremtiden allerede her?

The Day the Earth Stood Still (norsk tittel den gang – Ultimatum til Jorden) åpner med et gjenkjennelig scenario, en UFO lander, ut stiger en alien (Klaatu) med en gigantisk kamprobot (Gort) og leverer sitt ultimatum. Men denne gang er noe annerledes, som man kan forvente av en prestisje-produksjon fra et stort Hollywood-selskap og en regissør av Robert Wises format.

På rulleteksten krediteres Perkins Bailey, moteredaktør i Look Magazine, for å ha skapt Klaatus kostyme og i traileren reklameres det tilfeldigvis for Look magazine, som kaller filmen «The best of the science-fiction movies!». I ettertid viser det seg at dette bare var et smart pr-stunt og det var kostymeavdelingen hos Twentieth Century-Fox som selv hadde gjort drakten. Så selvfølgelig lukter det litt exploitation-film her også. Likevel har de sine ord i behold – det er faktisk en av de store science fiction-filmene fortsatt, selv etter flere remakes, sist nå i 2008 med Keanu Reeves i rollen som Klaatu! 

Musikken baserer seg tungt på bruk av to tereminer, og blir dermed en av de første til å ta i bruk et delvis elektronisk score – noe som skulle bli rimelig trendsettende for det som skulle følge av romeventyr.

Teknisk informasjon om filmen The Day the Earth Stood Still
Attributt Verdi
Spilletid 1t 32m (92 minutter)
Produsert USA 1951
Regi Robert Wise
Medvirkende

Michael Rennie, Patricia Neal, Hugh Marlowe, Sam Jaffe, Billy Gray

Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP
Lyd Mono
Bildeformat 1.37:1
1.37:1

Forestillinger

  • Torsdag 18.01.2024 18:00 Lillebil  
  • Fredag 19.01.2024 18:30 Tancred  
  • Tirsdag 23.01.2024 20:30 Lillebil  

Se mer av