En mann i uniform kysser en kvinne.

The Big Parade

Sterkt stumfilmdrama som nådeløst skildrer krigens redsler.

Kommende forestillinger

  • Fredag 26.04.2024 19:30 Kjøp

    Levende musikk ved Kjetil Schjander Luhr.

Se alle forestillinger

King Vidor er en av de stødige og store amerikanske regissørene, hvis karriere startet tidlig i stumfilmtiden og varte helt til 1980. Blant hans mest kjente filmer er The Champ (1931), Duell i solen (1946), The Fountainhead (1949), Krig og fred (1956, med Audrey Hepburn), i tillegg til denne stumfilmklassikeren. The Big Parade er både en realistisk krigsfilm og en episk kjærlighetshistorie, der King Vidor kontrollerer alle virkemidlene så godt at man nesten kan snakke om perfeksjon.

Førsteelskeren John Gilbert, en av de store stumfilmstjernene, gjør her sin kanskje beste rolletolkning som den livlige overklassegutten som i møtet med brutaliteten i de franske skyttergravene langsomt mister gnisten. Den gryende kjærligheten til en fransk jente, kameratskapet med menn fra alle samfunnslag, vanviddet ved fronten – alt blir skildret med en stor kunstners nennsomme hånd.

At filmen bruker tid på å bygge opp karakterene og historien er bare en styrke, så lenge hver enkelt scene er så god som her og faller naturlig inn i den overordnede fortellingen. Filmen ble en enorm suksess i 1925 og gikk på kino i nesten to år i New York og bidro til å befeste MGMs posisjon som et av de viktigste studioene. The Big Parade har også påvirket flere senere krigsfilmer, deriblant Lewis Milestones Intet nytt fra vestfronten (1930).

Teknisk informasjon om filmen The Big Parade
Attributt Verdi
Spilletid 2t 20m (140 minutter)
Produsert USA 1925
Regi King Vidor & George W. Hill
Medvirkende

John Gilbert, Renée Adorée, Hobart Bosworth

Tale Stum
Tekst Engelske mellomtekster
Aldersgrense 12 år
Visningsformat 35mm
Lyd Stum
Bildeformat 1.33:1
1.33:1

Forestillinger

  • Fredag 26.04.2024 19:30 Tancred Kjøp

    Levende musikk ved Kjetil Schjander Luhr.