Sinna lektor og to skolebarn.

Stompa & Co.

Festlig norsk filmklassiker fra 60-tallet om Stompa, Bodø, Bergen, Orkanger og alle de andre guttene på Langåsen pensjonatskole.

Stein Oscar Magel Paus Andersen, eller Stompa som han liker å bli kalt, kommer med båten inn til Stakavik. Ferien er over og Stompa skal begynne som ny elev på Langåsen pensjonatskole. Foreldrene hans skal til USA, fordi faren skal jobbe som forsker. På Langåsen har alle i klassen navn etter hvor de kommer fra, men Stompa får beholde sitt kallenavn til tross for dette. Det er ikke lett å være ny når man kommer inn i en sammensveiset gjeng som dette og det får Stompa virkelig erfare.

Han blir kjent med den andre nye gutten i klassen som er fra Bodø. Bergen er den store lederen i klassen og Stompa er en som ikke lar seg pelle på nesen. Når Bergen ypper til bråk, er ikke Stompa den som bakker unna, men rivaliseringen blir det litt slutt på etter hvert som guttene blir skikkelig kjent med hverandre. Klassen har fått den svært så entusiastiske Lektor Tørrdal som lærer. Han er ganske streng og liker ikke noe tull. Her får du oppleve mye artig som involverer et svømmestevne, et marsvin og en edderkopp som folk tror er giftig…

Stor suksess i Norge på 60-tallet

«Få, om noen, ungdomsfilmer fra Norge har sjarmert så mange nordmenn. Men så er Stompa-filmene (1963-67) også siste ledd i en meget populær mediekjede. » Per Haddal (filmkritiker)

Det begynte med bøker fra noe så unorsk som en britisk kostskole, hvor hovedfiguren, den impulsive Jennings, laget spillopper og forårsaket misforståelser. Anthony Buckeridges romaner ble oversatt til norsk og sterkt bearbeidet av Nils-Reinhardt Christensen, regissør, manusforfatter og produsent. Det var han som fant på å kalle Jennings for Stompa.

Det ble 22 bøker på norsk, 18 hørespill og fire filmer om livet på Langåsen pensjonatskole. Alt holdt i solid tradisjonell stil. Tonen er uskyldig og uanstrengt, med en boblende rikdom av sjarmerende skolehumor og vennlig dialektmoro. Men den som er mest minneverdig er likevel Gisle Straume i rollen som lektor Tørrdal, vimsete, lettlurt og distre. Parodien på en noe livsfjern, men godhjertet pedagog er mild og vennlig. Og litt presis også?

Teknisk informasjon om filmen Stompa & Co.
Attributt Verdi
Spilletid 1t 32m (92 minutter)
Produsert Norge 1962
Regi Nils-Reinhardt Christensen
Skuespillere

Rolf Kirkvaag jr., Knut Eide, Gisle Straume, Arne Lie, Carsten Winger

Tale Norsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 6 år
Visningsformat 35mm
Lyd Mono
Bildeformat 1.37:1
1.37:1