South Pacific

South Pacific åpner 70mm-festivalen, og vi viser den kjente musikalen i restaurert utgave. En perfekt forestilling i Todd-AO!

Rodgers & Hammersteins South Pacific startet som de fleste av radarparets musikaler som en sceneoppsetting. Etter noen år med enorm suksess på Broadway satte filmatiseringen i gang på det som skulle bli deres andre 70mm-musikal.

Handlingen er lagt til en sydhavsøy under andre verdenskrig, hvor vi følger to parallelle kjærlighetshistorier: Den ene er mellom en militærsykepleier (glimrende spilt av Mitzi Gaynor, som er en av de får hovedskuespillerne i filmen som synger rollen sin selv) og en rik fransk plantasjeeier (Rossano Brazzi), den andre mellom en amerikansk offiser og en av de innfødte på øya. Rodgers & Hammerstein forsøkte å lage en musikal med et sterkt antirasistisk budskap, men resultatet er selvfølgelig farget av sin tid.

Filmens komplekse bruk av fargefiltre er tidvis svært interessant, og fotograferingen av bredformat-mesteren Leon Shamroy er blant det beste i amerikansk musikalhistorie. Men det er jo sangene filmen er mest kjent for, og LPen med «Some Enchanted Evening», «Younger than Springtime», «I’m Gonna Wash That Man Right Outta My Hair» og «This Nearly Was Mine» fantes i mange norske hjem på 60-tallet.

Åpning av årets 70mm-festival

South Pacific åpner årets 70mm-festival. Åpningsprogrammet 14. juni er identisk med det publikum opplevde på Colosseum kino i oktober 1960. Forfilmen The Miracle of Todd-AO, som med sin spektakulære berg-og-dal-bane-sekvens ble laget for å forklare hva 70mm er, er noe folk husker godt den dag i dag. Og med sin eventyrlige suksess verden over, var Rodgers og Hammersteins andre 70mm-musikal South Pacific (den første var Oklahoma fra 1956, som aldri ble vist i Europa på 70mm) med på å legge grunnlaget for hva slags filmer dette formatet skulle brukes til.

Teknisk informasjon om filmen South Pacific
Attributt Verdi
Spilletid 2t 52m (172 minutter)
Produsert USA 1958
Regi Joshua Logan
Medvirkende

Rossano Brazzi, Mitzi Gaynor, John Kerr, Ray Walston

Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 12 år
Visningsformat 70mm
Lyd DTS
Bildeformat 2.21:1
2.21:1