Menn vasker bil foran lavblokk i drabantbyområde.

Sønner av Norge kjøper bil

Norsk satire fra 60-tallet lagt til Lambertseter! Introduksjon før filmen.

Øyvind Vennerød skrev seg inn i norsk filmhistorie med sine populære og lystige samtidskomedier på 1950- og 1960-tallet, ikke minst klassikeren Støv på hjernen (1959), som ble fulgt opp med Sønner av Norge (1961) og Sønner av Norge kjøper bil (1962)

I gjenoppbyggingen av Norge etter andre verdenskrig, ble drabantbyen et viktig virkemiddel for å sikre det norske folk en god bolig, og ikke minst en selveid bolig. Utover 50- og 60-tallet økte velstanden, samtidig som familiedynamikken endret seg, og det er dette som ble Vennerøds sujett i hans drabantbyfilmer. Spilt inn på Lambertseter harselerte han først med de konkurrerende, vaskefikserte husmødrene som drev mennene sine til utroskap. I kjølvannet av Støv på hjernen skal ukebladene ha vært fulle av leserinnlegg som krevde en oppfølger som viste «mannfolkas svakheter». Vennerød fulgte derfor opp med Sønner av Norge, der mennene i Solbråten borettslag bruker ethvert ledige øyeblikk på velforeningen, dugnadsarbeid og heimevernsøvelser. I Sønner av Norge kjøper bil har mennene fått bildilla og avbetalingsproblemer, noe som ikke er like populært blant de øvrige familiemedlemmene, som drømmer om deilige ferieturer til sydlige strøk.

Samtale før filmen

Denne visningen er en del av Nordstrandsdagene. Før filmen blir det en kort innledning av Ivar Sekne, forfatter og styremedlem av Lambertseter historieforening, og cinematekkurator Kjell Runar Jenssen. Visningen er et samarbeid mellom Deichman Lambertseter, Symra kino og Cinemateket.

Behagelig fri for banaliteter og underbukser, preget av snill situasjonskomikk, til dels meget veltrufne replikker og sann spilleglede i alle roller. Sven Krohn, Aftenposten
Teknisk informasjon om filmen Sønner av Norge kjøper bil
Attributt Verdi
Spilletid 1t 38m (98 minutter)
Produsert Norge 1962
Regi Øyvind Vennerød
Medvirkende

Per Theodor Haugen, Inger Marie Andersen, Kari Diesen, Arne Bang-Hansen, Carsten Byhring, Randi Kolstad

Tale Norsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat DCP

Forestillinger

  • Tirsdag 07.06.2022 11:30 Symra kino  

    Billetter til denne forestillingen er gratis og kan hentes på Symra kino fra 31. mai kl. 11.00. Maks. fire billetter per person.

Samarbeids­partnere

Symra kino og Deichman Lambertseter