Mann kysser røykende kvinne.

Sommeren med Monika

Sommeren med Monika er en av de mer sentrale tidlige Bergmanfilmene, og skildrer bruddet mellom ungdomstid og voksenliv, drøm og realitet, frihet og ansvar, med den svenske skjærgården som åsted for magiske lykkescener.

Harry og Monika møter hverandre en dag på en kafé like i nærheten av der de jobber. Han arbeider på et lager, hun hos en grønnsakshandler. Monika er leken og uredd, og inviterer ublygt den litt mer reserverte gutten med seg ut. Snart er de to kjærester. Både Harry og Monika sliter med måten de blir behandlet på av de som er eldre enn dem, det være seg småfulle foreldre, klåfingrede varebud eller trangsynte sjefer. En dag får Monika nok og stikker av. Hun og Harry søker tilflukt i en liten snekke og drar avgårde til holmer, sol og et blått hav. «Vi har gjort opprør!!» roper de fornøyd, men snart innhenter virkeligheten dem.    

Harriet Andersson

Dette var første gang Ingmar Bergman jobbet sammen med Harriet Andersson, en av de mange skuespillerne som etterhvert kom til å gå igjen i Bergmans filmer. Hun stjeler så godt som all oppmerksomhet, der hun energisk og lidenskapelig trår fort og skjevt. Det er ikke vanskelig å forstå at mange ble bergtatt av henne og hennes sammensatte utstråling (og hun kom lenge til å være kvintessensen av en frigjort skandinavisk ung kvinne). Både François Truffaut og Jean-Luc Godard ble inspirert av filmen, blant annet har de begge kopiert en scene hvor Monika snur seg og stirrer rett inn i kamera og på oss publikummere. Godard skrev også en begeistret hyllest til Bergman i Cahiers du Cinéma, og utropte Bergman til Europas mest originale filmskaper.

Selv om ikke alt ved Sommeren med Monika er like vellykket og enkelte scener er en smule anstrengte, er dette en lett tilgjengelig og svært severdig film, som glimtvis stråler og vitner om et regissørtalent under utvikling.

Spesiallvisning på Vippa

Onsdag 6. juni kl. 19.00 viser vi Sommeren med Monika på Vippa, i samarbeid med Oslo Pix og Sveriges ambassade. Innledning før filmen.

«Den origi­nel­laste film­skapa­rens mest origi­nella film. Sommaren med Monika är för fil­men idag vad Natio­nens födelse var för den klassiska fil­men. På samma sätt som Griffith influerade Eisen­stein, Lang och Gan­ce, på samma sätt, fem år före sin tid, på­skyn­da­de Sommaren med Monika den moderna fil­mens renässans». Jean-Luc Godard
«Motivet för att se min första Ingmar Bergmanfilm var knappast ädelt. Så här såg fakta ut: jag var en tonåring som bodde i Brooklyn, och ryktet hade spritts att det skulle komma en svensk film till vår biograf för utländska filmer i vilken en ung kvinna simmade helt naken. Jag har sällan sovit över på trottoaren för att komma först i kön till en film, men när Sommaren med Monika hade premiär på Jewel i Flatbush kunde man se en ung pojke med rött hår och svartbågade glasögon slå pensionärer till golvet för att tillförsäkra sig den bästa och minst skymda platsen. Jag visste inte vem som regisserat filmen, och jag brydde mig inte om det. Inte heller var jag vid den åldern mottaglig för kraften i verket självt ironin, spänningarna, den tyska expressionistiska stilen med sitt poetiska svartvita foto och filmens erotiska sado-masochistiska undertoner. När jag gick därifrån återupplevde jag bara det ögonblick när Harriet Andersson klädde av sig, och även om det var första gången som jag utsattes för den regissör som jag skulle komma att anse vara den bästa filmskaparen av alla, visste jag inte om det då.» Woody Allen
Teknisk informasjon om filmen Sommeren med Monika
Attributt Verdi
Spilletid 1t 36m (96 minutter)
Originaltittel Sommaren med Monika
Produsert Sverige 1952
Regi Ingmar Bergman
Skuespillere

Harriet Andersson, Lars Ekborg, Dagmar Ebbesen, Åke Fridell, Naemi Bries

Tale Svensk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP
Lyd Mono
Bildeformat 1.37:1
1.37:1

Samarbeids­partnere

Oslo Pix og Sveriges ambassade